Penkowa beklager

Penkowa beklager

Av Forskerforum

Publisert 12. september 2012

 

Den danske hjerneforskeren Milena Penkowa, som er anklaget for grov forskningsjuks, beklager utilsiktede feil, men nekter fortsatt for å ha begått bevisst uredelighet, skriver danske Universitetsavisen.

En granskningsrapport konkluderer med at 15 av hennes forskningsartikler inneholder manglende dokumentasjon. Mistanken om fusk gjelder at dyreforsøk skal være oppdiktet, data skal være manipulert og resultater skal være forfalsket. Artiklene er derfor sendt videre til det offisielle organet for granskning av vitenskapelig uredelighet.

Penkowa mener selv at hun ikke kan bevise sin uskyld fordi hun ikke har tilgang til forskningsdokumentasjonen etter at hun ble sparket fra Københavns universitet. Ifølge Politiken avviser hun beskyldningene på det sterkeste. 

Københavns universitet får samtidig hard kritikk for sin forskerutdanning i forbindelse med Penkowa-saken. Unge forskere ved universitetets medisinske fakultet får altfor dårlig oppfølging og veiledning, konkluderer det internasjonale ekspertpanelet. Universitetet avviser imidlertid kritikken med at forskerutdanningen er kraftig endret side Penkowas doktorgrad i 2002.