Ph.d. uten jobb
Annonse
Annonse

Ph.d. uten jobb

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 15. januar 2016

Arbeidsledigheten blant arbeidstakere med doktorgrad stiger i Finland.

Fakta

Sci-Hub

  • Piratnettstad for vitskapleg litteratur, som gjev tilgang til nær alle publiserte tidsskriftartiklar med eit tastetrykk.
  • Utvikla i 2011 av khasakstanske Aleksandra Elbakjan som framleis driv tenesta.
  • Nyttar tilgangsnøklar frå akademiske institusjonar til å trenge igjennom tidsskrifta sine betalingsmurar.
  • Saksøkt av forlaget Elsevier for brot på opphavsretten, men har førebels unngått forsøk på å fjerne nettstaden.

Arbeidsledigheten blant doktorgradsutdannede i Finland har steget helt siden 2010. I fjor nådde antallet arbeidsløse med doktorgrad for første gang over tusen personer. Det var en økning på 19 prosent fra året før og mer enn en dobling fra 2010, melder Sveriges radio. Også antallet arbeidsledige i gruppen «forsker» har steget, fra over 700 til nesten 1600.

Vil søke seg til utlandet

Annonse

Samtidig står finske universiteter midt oppe i omfattende budsjettkutt og det er ventet at færre vil få jobb ved universitetene i årene fremover. Som Forskerforum har omtalt tidligere frykter kansler ved Helsingfors universitet Thomas Wilhemsson at en generasjon forskere kan gå tapt på grunn av budsjett situasjonen. Til Sveriges Radio sier han at han er redd flere finske forskere vil søke seg til utlandet.

– Doktorgrad gir muligheter til internasjonale karrierer. Vi risikerer «brain drain», sier Wilhelmsson.

(Artikkelen fortsetter under grafen.)

 

Arbeidsgivere forstår ikke

Periodene folk har gått arbeidsledige har også økt og forskere opplever at det er vanskelig å finne nye jobber, særlig innenfor det private næringslivet.

Susanna Hast disputerte i samfunnsvitenskap for tre år siden, som en av 1600 nye doktorgradskandidater det året. I dag er hun blant de arbeidsløse og forteller Sveriges radio at hun er overrasket over hvor vanskelig det har vært å finne jobb.

– Det fins ingen spesifikke jobber for de med doktorgrad. Det virker som om arbeidsgivere ikke forstår omfanget og kreativiteten som en ph.d. krever. Man har stor arbeidserfaring, selv om arbeidserfaringen bare er fra universitetet.

Les mer om den økonomiske situasjonen for finske universiteter her.