Ansatte presses til å møte opp tross korona
Annonse
Annonse

Ansatte presses til å møte opp tross korona

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. november 2020

Universiteter frykter at studentene skal kreve studieavgiftene tilbakebetalt.

To britiske universiteter er anklaget for å legge press på ansatte til å møte opp fysisk på jobb, til tross for omfattende koronasmitte, skriver The Guardian. Ansatte ved universitetene i Staffordshire og Birmingham forteller at de er blitt truet med disiplinærtiltak om de ikke møtte på jobb. Bakgrunnen skal være et ønske om å skape en «vibrerende» atmosfære på universitetene for å motvirke at studentene skal kreve tilbakebetaling av studieavgifter for semesteret.

Store økonomiske utfordringer

Det kommer frem i blant annet en e-post til de ansatte fra rektoren ved Staffordshire universitet, Liz Barnes. Hun ga uttrykk for at ansatte med hjemmekontor ville være skadelig for universitetet. Hun viste til faren for at studentene skulle be om tilbakebetaling hvis deres studieopplevelse ble redusert. Engelske universiteter baserer sine inntekter i stor grad på studieavgifter, så krav om redusert betaling vil kunne ramme inntektene hardt.

Annonse

«Dette betyr at hvis vi ikke tilby en fullstendig campus-opplevelse til studenter, om enn på en annerledes måte, vil studentene potensielt kunne søke tilbakebetaling fra oss. Jeg trenger ikke å understreke den avgjørende påvirkningen en slik situasjon vil ha for våre inntekter,» skrev rektoren. 

Presset på de ansatte kommer samtidig som engelske universiteter og høyskoler står overfor store finansieringsutfordringer. Ifølge en rapport fra Institute for Fiscal Studies står inntektene i fare på grunn av en kraftig nedgang i tallet på utenlandske studenter og potensielt flere studenter som vil hoppe av studiene som følge av koronasituasjonen, melder BBC. Samtidig som inntektene faller står universitetene overfor store utgiftsøkninger på grunn av stadig økende pensjonskostnader. Universitetene mangler opp mot åtte milliarder pund, tilsvarende hundre milliarder kroner, for å møte allerede eksisterende pensjonsforpliktelser.

Vurderer streik

Til The Guardian forteller en ansatt ved Staffordshire universitet at de ansatte må fylle ut et skjema hver gang de møter opp på kontoret. Det er for å overvåke at de ansatte er på kontoret minst tre dager i uken.

Ved Universitetet i Birmingham forteller en ansatt at ansatte blir presset til å tilbringe minst 50 prosent av arbeidstiden på campus. Hvis ikke kan de bli straffet med disiplinære tiltak. 

Generalsekretæren i fagforeningen for universitetsansatte UCU Jo Grady har uttalt at en slik holdning kan føre til at fagforeningen tar ut ansatte i streik. UCU er særlig bekymret fordi smittetallene ved universitetene har vært høye i høst.

– Universiteter er smittesentraler, så det er skuffende at universitetene i Staffordshire og Birmingham risikerer helsen til sine ansatte ved å presse dem til å være på campus når det ikke er behov for at de er der, sier Grady til avisen.

Universitetet i Birmingham sier i en uttalelse at universitetet jobber hardt for å løse på en konstruktiv måte saker med ansatte som er bedt om å være til stede på univeristetet. Staffordshire universitet sier at det oppfyller alle krav til et smittesikkert arbeidsmiljø og avviser at kravet skyldes et ønske om et vibrerende miljø for studentene.