– Streik kan utsette åpningen av Munchmuseet
LUKK

– Streik kan utsette åpningen av Munchmuseet

Av Jørgen Svarstad

Publisert 28. mai 2021 kl. 01:06

Etter flere utsettelser fikk Munchmuseet i går endelig en åpningsdato. Men så kom streiken.

På en pressekonferanse i det nye Munchmuseet i Bjørvika torsdag kunngjorde byrådsleder Raymond Johansen at det nye museet skal åpne 22. oktober i høst.  

Men litt senere ble det klart at det blir streik i Oslo kommune. Unio Oslo brøt meklingen med kommunen, og 647 Unio-medlemmer går ut i streik. Blant disse er fem ansatte ved Munchmuseet og medlemmer av Forskerforbundet.  

En streik kan få konsekvenser for åpningen av det nye museet, sier hovedtillitsvalgt Trine Otte Bak Nielsen. 

– Våre medlemmer har nøkkelstillinger ved museet, og dette kan i verste fall føre til en utsettelse av åpningen, sier Nielsen. 

– Hvorfor det? 

– Akkurat nå er prosjektlederen for flytting av kunsten fra Tøyen til Bjørvika tatt ut i streik. Jeg er kurator og sitter med to av åpningsutstillingene. Vi har også en formidler, en registrar og museets databaseadministrator i streik, sier hun. 

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på toppen av den nye Munchmuseet i Bjørvika i går. På en pressekonferanse kunngjorde han åpningsdatoen for museet.. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Mange prosesser vil stoppe opp

I alt har Forskerforbundet rundt 20 medlemmer ved museet, både kuratorer, formidlere, prosjektledere, samlingsforvaltere og arkivarer.  

– I en organisasjon der vi samarbeider og jobber på tvers av avdelinger, vil veldig mange prosesser stoppe opp. Det mest prekære er åpningen av det nye museet og åpningsprogrammet vårt. Vi skal flytte kunsten. Åpningsutstillingene skal ferdigstilles. Innspurten er nå. Det stopper opp, sier Nielsen.

Hun fortsetter:  

– Jeg synes dette er utrolig leit. Jeg har ikke lyst til å gjøre noe annet enn å gjøre ferdig disse utstillingene. Dette har vi forberedt oss til og jobbet med i mange år. Men Oslo kommune tvinger oss til å gå ut i streik. 

– Hvorfor går dere til streik? 

– Fordi lønnstilbudet fra Oslo kommune er for dårlig. Vi krever en reallønnsvekst for våre yrkesgrupper med høy utdanning, som sykepleiere, lærere, bibliotekarer og museumsansatte. Vi krever at yrker med lang utdanning blir løftet.

Museumsdirektør: – For tidlig å si noe om

Direktør Stein Olav Henrichsen ved Munchmuseet mener det er for tidlig å si noe om streiken vil utsette åpningen. I et skriftlig kommentar til Forskerforum sier han:

«Vi har jobbet med planlegging av innflytting i nytt museum i en lang tid nå. I tillegg har vi brukt forsinkelsen av åpning til ytterligere å sikre robusthet og kvalitetssikring av planene våre noe som gjør at vi er særlig godt forberedt. Om dette forsinker åpningen av museet er derfor for tidlig å si noe om.»

Opprinnelig skulle Munchmuseet åpne sommeren 2020, men det ble utsatt på grunn av manglende leveranse av brann- og sikkerhetsdører og problemer med klimasystemene.

Les også: