– Dette er som et forhistorisk Google Maps
LUKK

– Dette er som et forhistorisk Google Maps

Av Liv Rønnaug Lilleåsen

Publisert 1. mars 2018 kl. 06:30

Jan Magne Gjerde tildeles Hjernekraftprisen for hans formidlingskunst om bergkunst.

Torsdag ettermiddag er det klart for utdelingen Hjernekraftprisen 2017, en årlig pris i regi av Forskerforbundet som belønner god formidling av forskningens betydning for samfunnet.

Årets prisvinner er Jan Magne Gjerde ved UiT Norges arktiske universitet.

FORNØYD: Jan Magne Gjerde tildeles Hjernekraftprisen 2017 for bidraget «Berg, bjørner og landskap». Her ved helleristningene i Alta. FOTO: Charlotte Damm/UiT

– Dette er veldig stort for meg og en stor anerkjennelse.  Jeg er jo en akademisk jordbærplukker som er midlertidig ansatt. Da kommer en slik pris svært godt med. Det er gøy, sier forskeren og arkeologen fra Stadlandet i Selje kommune.

Han får prisen for hans forskning på bergkunst fra steinalderen med bidraget «Berg, bjørner og landskap».

Det betyr tusenvis av timer med feltarbeid og mer enn 150.000 km rundt om i Norge, Sverige, Finland og Russland med fantastiske opplevelser, forteller han.

– Jeg har sett på bergkunst fra steinalderen på en ny måte, om hvordan figurene samspiller med naturen, omgivelsene rundt og at man bruker elementer i selve berget som et slags lerret.

Viser forhistoriske kart

På helleristningene i Alta, som er på UNESCOs Verdensarvliste, kan man se hvordan lyset endrer hele oppfatningen av bergkunsten.

– Når sola skinner på ett bestemt sted dukker to bjørnefigurer opp, noe som viser hvordan man har brukt naturen og at man må være der på rett sted til rett tid.

Samme sted kan man se bjørnespor som er hugget i berget. Følger man dem så føres man til det som en gang var et virkelig bjørnehi.

– Her viser bergkunsten vandringene til bjørnen, at man har brukt landskapet for å fortelle en viktig historie om at her er det bjørn. Dette viser hvordan all bergkunst kan fortelle noe om livet i steinalderen, hva den har betydd og at den gir geografisk kunnskap. Dermed fungerer noe av bergkunsten omtrent slik som vi bruker kart i dag, som et slags forhistorisk Google Maps.

  • Se video nederst i saken

Historiske linjer fra steinalderen og fram til i dag

Hjernekraftprisen ble for første gang lyst ut i 2013, og årets pris er den femte i rekken. Prisen er en del av kampanjen Hjernekraftverk, som Forskerforbundet lanserte i 2012 for å synliggjøre betydningen av forskning og utviklingsarbeid (FoU) og hva slags betydning kunnskapsutvikling har for vår fremtid, både innen velferd, næringsliv og samfunnsutvikling.

Alle medlemmer av Forskerforbundet kan sende inn bidrag, uavhengig av stilling og arbeidssted. Blant kriteriene må bidraget kommunisere godt til et allment publikum.

Dette er juryens samstemte begrunnelse for hvorfor Gjerde tildeles Hjernekraftprisen 2017:

«Bidraget var veldig morsomt, godt fremført, ga ny innsikt og lyser av formidlingsglede. Bruken av historiske linjer fra steinalderen og frem til i dag gjør oss i stand til å se store sammenhenger mellom fortid og fremtid. Innholdet i bidraget dokumenterer forskerens egen virksomhet og evne til tverrfaglig tenkning på en glimrende måte».

– Hvordan har din forskning betydning for samfunnet?

– Det er det jeg synes er helt fantastisk. For jeg bruker mye tid på å reise rundt for å formidle min forskning til barn og ungdom. Vi har blant annet hatt steinalderdager, og de elsker det. Det er gøy å se hvordan læring skjer. Her ser man virkelig betydningen av å videreføre viktig historisk kunnskap i dagens store forbrukersamfunn, mener Gjerde.

Forskeren og arkeologen er ansatt ved UiT fram til 2021 ved Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi.

Nå framover skal 44-åringen sammen med flere forske videre på steinalderen og bosetting tilknyttet bergkunst i Alta-området. 

I tillegg til heder og ære får han også 40.000 kroner.

– Med en slik pris blir man sett og anerkjent, og forhåpentligvis kan det føre til at det er litt enklere å argumentere for forskningsformidling for å gi tilbake til samfunnet. Slik systemet er i dag med blant annet tellekantsystemet, er det ikke alltid at formidling blir prioritert. Jeg har vært heldig og har flinke folk rundt meg som har gitt meg muligheten til å prioritere det. Og ikke minst, en fantastisk samboer og barn som har gitt meg lov til å reise så mye.

Her kan du se Jan Magne Gjerdes presentasjon under Hjernekraft-arrangementet i Tromsø i fjor:

Deler 2.plassen

I tillegg til Gjerde hedres også fire andre forskere for deres arbeid og formidlingsevne. Disse deler andreplassen og får 20.000 kroner hver.

Dette er:

  • Laura Sommer og Christian A. Klöckner ved NTNU for bidraget «Pollution Pods – Art as a motor of climate change action».
  • Bent Christen Braskerud fra Oslo kommune med bidraget «Varmere, våtere, villere – bedre?».
  • Jørgen Haave fra Telemark Museum for bidraget «Ibsens kjøkken».

Juryen består av tidligere forskningsminister Tora Aasland, debattredaktør i Morgenbladet Marit Karina Slotnæs, leder i Norsk Studetorganisasjon Mats Johansen Beldo og leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad.

Årets pris deles ut torsdag 1. mars klokken 17:00 i Forskerforbundets lokaler i Oslo.