Ekstremvær: Høyskole evakuerer campus
LUKK
Annonse
Annonse

Ekstremvær: Høyskole evakuerer campus

Av Julia Loge

Publisert 9. august 2023 kl. 09:14

Onsdag morgen evakuerer Høgskolen i Innlandet campus på Evenstad.

Høgskolen i Innlandet sendte onsdag morgen ut melding om at alle beboerne på campus Evenstad i Østerdalen blir evakuert til et grendehus om lag en halvtimes kjøring unna. Ansatte som jobber på Evenstad får beskjed om å holde seg hjemme.

– Vi evakuerer fordi vi er redde for at veien oversvømmes, og da kommer man seg ikke derfra for å handle mat. Det er ingen dramatikk i det, det skjer innimellom, fordi vi ligger så nærme Glomma, sier dekan Maria Hörnell Willebrand til Forskerforum.

Maria Hörnell Willebrand er dekan ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi. Foto: HINN

Siden det er sommer er det bare 12 internasjonale studenter som bor på campus. Vannet har ikke steget så mye at det har kommet inn på campus ennå, forsikrer HINN.

Har rutiner

Campus er bygget for å tåle flom, og de ti bygningene er selvforsynt med egenprodusert strøm. Willebrand forteller at de forbereder seg på evakuering hver vår, og klokken seks i dag tidlig så de at Glomma steg så fort at det var best å evakuere studentene for å være føre var. Sårbart forskningsmateriale ble flyttet i natt.

– Det er rolig. Vi har rutiner for dette, så det går på automatikk, forklarer Willebrand.

Snart over

Ekstremværet Hans har ført til store mengder nedbør over Østlandet siden mandag, og spesielt i Innlandet. Onsdag morgen er over 600 personer i Innlandet evakuert. Regnet er snart over for Østlandets del, fordi lavtrykket flytter seg nordover.

– Konsekvensene av ekstremværet vil vedvare litt lenger med tanke på flom og jordskred flere steder, sier statsmeteorolog Susana Reuder til NTB onsdag morgen.

Mandag bestemte høyskolen seg for å stenge byggene Gamlebygget og Paviljongen på studiested Lillehammer på grunn av ekstremværet. Ifølge høyskolens nettsider er bygningene stengt til og med onsdag.

USN på tørr grunn

Høgskolen i Innlandet er ikke de eneste med studiesteder i flomutsatte områder. Det er stor fare for flom i Drammenselva, men Universitetet i Sørøst-Norge viser til informasjon fra Drammen kommune om at dette ikke er ventet å skape problemer i Drammen sentrum, der USN har campus.

Det samme gjelder USNs campus Ringerike, som ligger på Hønefoss. Der ligger campus utenfor sentrum og høyere i terrenget enn de delene av byen som blir evakuert.

– Vi er i tett kontakt med byggeiere og lokale myndigheter og følger med på utviklingen, skriver kommunikasjonsdirektør Reidun Mangrud i en epost til Forskerforum tidlig onsdag ettermiddag.

  • Les også: