Erna Solberg ber universiteter vurdere om de kan ha mindre fysisk undervisning
Annonse
Annonse

Erna Solberg ber universiteter vurdere om de kan ha mindre fysisk undervisning

Av Jørgen Svarstad

Publisert 5. november 2020

– Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre, sa Erna Solberg.

Smittetallene i Norge stiger nå raskt. Torsdag formiddag la statsminister Ernas Solberg frem nye koronatiltak for Stortinget.

Nordmenn må de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker, var hovedbudskapet.

I en pressemelding skriver regjeringen:

«Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet, blant annet press på kollektivtrafikken. «

I en pressemelding minner Kunnskapsdepartementet at at det har vært utstrakt bruk av digital undervisning ved alle universiteter, høyskoler og fagskoler i hele høst. Dette skal videreføres og forsterkes, skriver de.

– Alle universiteter, høyskoler og fagskoler skal fortsette å vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til press på transport og kollektivtrafikk. Det er også viktig at studenter, som alle andre, tenker gjennom hvor mange de møter og hvordan de møtes. Jeg vet at det er krevende etter månedsvis med lite sosial kontakt, men situasjonen er alvorlig og vi må gjøre det vi kan for å få ned smittetallene raskt slik at vi slipper enda strengere tiltak, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

I går kom Helsedirektoratet med anbefalinger til regjeringen. De anbefalte blant annet digital undervisning på universiteter, fagskoler og høyskoler.

Helsedirektoratet begrunnet dette med at «digital undervisning er et tiltak som reduserer sosial mobilitet i grupper av befolkningen som nå har høyt smittepress.»

Direktoratet skriver videre at «det bør etableres psykososiale tilbud for studenter med behov, men sikres noe oppmøte av psykososiale hensyn. Tiltaket bør kunne differensieres og kunne tilpasses dynamisk i
områder som ikke har utbrudd, eller der smittetallene er lave. Helsefagstudenter bør underlegges samme krav som ansatte i virksomheten.»