Filter nyheter: NTNU-Eikrem skal ha brukt hemmelig Facebook-konto i rasistiske nettdebatter
LUKK

Filter nyheter: NTNU-Eikrem skal ha brukt hemmelig Facebook-konto i rasistiske nettdebatter

Av Julia Loge

Publisert 21. februar 2020 kl. 10:54

Førsteamanuensis og samfunnsdebattant Øyvind Eikrem skal ha brukt en anonym Facebook-profil til å dele og like innhold med et langt mer innvandrerfiendtlig innhold og en grovere språkbruk enn det han gjør under eget navn.

Filter Nyheter har undersøkt aktiviteten fra den anonymiserte profilen og skriver at den har vært omfangsrik i flere lukkede og innvandrerfiendtlige grupper i tillegg til andre publiseringer på Facebook i en periode på snart to år.

Den aktuelle anonymiserte Facebook-profilen skal blant annet ha delt innhold fra nettstedet til den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» og publisert lenke til en høyreradikal video som forklarer at det foregår en «hvit utslettelse» i regi av «forræderiske regjeringer», ifølge Filter Nyheter.

Kjenner seg ikke igjen

Øyvind Eikrem sier til Filter at profilen ikke er hans.

«Jeg kjenner meg ikke igjen i de ting som beskrives av Filter og har ingen interesse å diskutere hverken private anliggender, sosiale medier eller øvrig punkter», skriver Eikrem til Forskerforum.

Filter Nyheter hevder at den anonymiserte profilen har vært brukt til kontakt med bekjente som har vært innforstått med at det dreide seg om Eikrem. De skriver også at «En lang rekke eksempler knyttet til den offentlig tilgjengelige bruken av kontoen, underbygger at det dreier seg om en person med Eikrems personlige omgangskrets, faglige profil og andre konkrete sammenfall. Ett eksempel er hvilke personer den anonymiserte profilen har gratulert på bursdager.»

NTNU vil invitere til møte

Eikrems instituttleder Riina Kiik svarer skriver til Khrono at de har registrert artikkelen, og vil invitere Eikrem til et møte.

«Foreløpig har vi bare det som står i artikkelen å forholde oss til. Jeg er for tiden på reise, men når jeg kommer tilbake til Trondheim vil jeg invitere Eikrem til et møte for å høre hans versjon av det som er kommet fram», skriver Kiik i en e-post til Khrono.

«Så vidt jeg kan se av artikkelen så bestrider jo han å stå bak ytringene og Facebook-kontoene som kritikken gjelder. Uansett hva som måtte ha skjedd her så vil vi som arbeidsgiver også ta vare på vår medarbeider», står det videre.

Aktiv på Forskerforums Facebook

Ifølge Filter Nyheter har Facebook-profilen byttet navn flere ganger. Først het den «Einar Tambarskjelve», så «Einar Tamburi», før den nylig ble endret til «Dwayne Elizondo Camacho». Nå er profilen slettet.

Forskerforum kjenner også igjen noen av aliasene fra aktivitet på Forskerforums Facebook-side.

  • Les vårt intervju med Eikrem: