Forskningsrådet må nedbemanne
LUKK
Annonse
Annonse

Forskningsrådet må nedbemanne

Av NTB og Lina Christensen

Publisert 7. oktober 2022 kl. 12:40

For de ansatte i Forskningsrådet var ikke statsbudsjettet godt nytt. Etter et budsjettkutt på vel 8 prosent må Forskningsrådet nedbemanne.

Forskningsrådet har i dag rundt 450 ansatte og direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit sier de må nedbemanne utover det de klarer med stillingsstopp og naturlig avgang.

– Vi står overfor en kombinasjon av naturlig avgang og styrt nedbemanning, men det er for tidlig å tallfeste hvor mange det dreier seg om, sier Sundli Tveit til Khrono.

I forslaget til statsbudsjett har regjeringen foreslått et kutt i virksomhetskostnadene til Forskningsrådet på 62,8 millioner kroner. Dette er penger som skal gå til drift av Forskningsrådet og kuttet tilsvarer 8,4 prosent av de totale virksomhetskostnadene.

– Virker urealistisk

Curt Rice, rektor ved NMBU, er blant dem som reagerer på forslaget.

– Det virker urealistisk på meg. Skal de virkelig klare å nedbemanne så raskt? Skal de virkelig klare å endre evalueringsprosessen så å si umiddelbart? sier han til Forskerforum.

– Vi er avhengig av høy kvalitet i forskningsrådets arbeid, og jeg synes regjeringen forventer raskere handling enn hva som er mulig i det norske systemet.

Stort driftsbudsjett

I en skriftlig kommentar sier statsråd Ola Borten Moe (Sp) til Khrono at Forskningsrådet har et stort driftsbudsjett.

– Vi ønsker å bruke mindre penger på administrasjon og forvaltning, og mer penger på forskning og utdanning, sier han.

Les også: