Grensevakter beskyldes for rasisme. Afrikanske studenter har problemer med å krysse grensen.
LUKK

Grensevakter beskyldes for rasisme. Afrikanske studenter har problemer med å krysse grensen.

Av NTB

Publisert 1. mars 2022 kl. 10:42

Afrikanske land er bekymret over anklager om rasisme ved Ukrainas grenser.

Myndighetene i flere afrikanske land prøver å hjelpe sine statsborgere som flykter fra Ukraina. De er bekymret over hvordan de blir behandlet ved grensene.

Afrikanere i Ukraina, de fleste av dem studenter, er blant hundretusener som nå prøver å flykte til nabolandene. Flere afrikanske land jobber med å få evakuert sine statsborgere.

Annonse

Samtidig sier lederne i Den afrikanske union (AU) at de er bekymret over meldinger de har fått om «sjokkerende rasistisk oppførsel» på grenseovergangene.

Ifølge rapportene har afrikanske statsborgere opplevd å ikke få lov til å krysse grenseovergangen fra Ukraina til nabolandet.

Klar beskjed i uttalelse

– Rapporter om at afrikanere får uakseptabel og ulik behandling er sjokkerende rasistisk og i strid med folkeretten, sier lederne i en uttalelse.

De ber alle land respektere folkeretten og «vise den samme empatien og støtten til alle mennesker som flykter fra krig, til tross for deres etniske identitet».

Mandag oppfordret Nigeria grensemyndighetene i Ukraina og andre land til det samme.

– Det har kommet uheldige rapporter om at ukrainsk politi og sikkerhetspersonell nekter å la nigerianere gå om bord busser og tog på vei mot grensen mellom Ukraina og Polen, sier presidentrådgiver Garba Shehu i en uttalelse.

– Alle som flykter fra en konfliktsituasjon, har samme rett til fritt leide i henhold til FN-konvensjonen, og fargen på passet eller huden deres skal ikke gjøre noen forskjell, sier Shehu.

Avviser forskjellsbehandling

Shehu sier det også har kommet lignende rapporter om polske grensevakter. Polens ambassadør i Nigeria Joanna Tarnawska avviser påstandene om urettferdig behandling.

– Alle får lik behandling. Jeg kan forsikre dere om at jeg har rapporter om at noen nigerianske statsborgere allerede har krysset grensen til Polen, sier hun til lokale medier.

Hun legger til at nigerianere kan få bli i Polen i 15 dager. Også de som ikke har gyldig dokumentasjon, får krysse grensen, og koronarestriksjonene har blitt opphevet, ifølge Tarnawska.

Ifølge FN har over en halv million flyktninger fra Ukraina så langt tatt seg over til nabolandene.

Les også: