Hasteutlyser penger til korona-forskning
LUKK
Annonse
Annonse

Hasteutlyser penger til korona-forskning

Av Julia Loge

Publisert 6. mars 2020

Inntil 30 millioner kroner ligger i potten når Forskningsrådet hasteutlyser midler for å håndtere kornavirusutbruddet.

Koronaviruset er et smittsomt lungevirus som ble påvist i Norge første gang 26. februar. Per 6. mars har over 100 personer testet positivt på koronavirus i Norge. Nå lyser Forskningsrådet ut penger for å evaluere behandling og gi systematisk kunnskap om spredningen og effektene av viruset.

«Gjennom en hasteutlysning vil Forskningsrådet nå bidra til at vi får systematisk kunnskap som er relevant for virusutbruddet. Norske miljøer vil kunne delta i det internasjonale samarbeidet som er knyttet til å evaluere nye behandlinger, og vi vil få dybdeinnsikt i hvordan vi som samfunn responderer på epidemien», skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Annonse

Korte frister

Forskerne må tenke raskt, for de må melde interesse allerede innen 16. mars og kan vente å få svar rett etter påske. I det pressemeldingen går ut, er selve utlysningen ikke klar, kun en skisseutlysning ligger ute hos Forskningsrådet.

– Norge har i utgangspunktet ikke satt av forskningsmidler for å komme i gang med slike hasteutlysninger, og våre programmer er langt mer langsiktige enn dette. Vi er derfor veldig glade for at vi har klart å få ut denne utlysningen i god dialog med de regionale helseforetakene og departementene, sier sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.  

Vil starte tidlig

Forskningsrådet håper forskerne kan starte mens epidemien fortsatt er i en tidlig fase, for det er forsatt mye som gjenstår å finne ut.

– Vi vet blant annet ikke hvor smittsomt viruset egentlig er, hva som bidrar til spredning, hvilke risikofaktorer som påvirker spredning og sykelighet og hvor alvorlig infeksjonen er. Derfor trenger vi forskning som gir oss nødvendig kunnskap for å håndtere dette viruset på best mulig måte, og som vil være svært verdifull neste gang det bryter ut et utbrudd, sier Røttingen.  

– Jeg er veldig glad for at Forskningsrådet i samarbeid med de regionale helseforetakene så raskt lyser ut midler til forskning på koronaviruset. Det kan gi oss viktig kunnskap for å håndtere lignende utbrudd i fremtiden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.