Ignobel-pris til svenske som laget gummielg i full størrelse
LUKK
Annonse
Annonse

Ignobel-pris til svenske som laget gummielg i full størrelse

Av Julia Loge

Publisert 16. september 2022

Ti priser delt ut til morsom, men tankevekkende forskning.

Årets Ignobel-priser ble delt ut 15. september. Den uhøytidelige Ignobelprisen spiller på både nobelnavnet og det engelske ordet ignoble, som betyr lite ærerikt, og hensikten er å hedre forskning som først får andre til å le, og deretter til å tenke.

Den høytidelige seremonien besto av en mini-opera om kunnskap, foredrag på 24 sekunder som så forkortes til sju ord, kasting av papirfly, og selvsagt presentasjon av vinnerne. De ti vinnerne får en 10 000 milliarder dollar-seddel, i den inflasjonsrammede og bortimot verdiløse Zimbabwe-dollaren.

Annonse

Årets priser:

Anvendt kardiologi: En internasjonal forskergruppe som har funnet bevis for at hjerteslagene synkroniseres når folk møtes for første gang og blir tiltrukket av hverandre.

Litteratur: En internasjonal forskergruppe som har analysert hvorfor juridiske dokumenter er vanskelige å forstå.

Biologi: To forskere fra Brasil og Colombia som har studert om og hvordan forstoppelse påvirker forplantningsmulighetene for skorpioner.

Medisin: Polske forskere som har vist at pasienter i visse typer kjemoterapi får færre skadelige bivirkninger hvis en av komponentene erstattes med iskrem.

Ingeniørfag: En japansk forskergruppe som har prøvd å finne ut den mest effektive måten å bruke fingrene på når man skal skru en knott.

Kunsthistorie: En internasjonal forskergruppe som har studert rituell bruk av klyster vist på antikk maya-keramikk

Fysikk: En internasjonal forskergruppe som har prøvd å finne ut hvordan andunger får til å svømme i formasjon.

Fredspris: En internasjonal forskergruppe som har utviklet en algoritme som kan hjelpe sladrehanker til å bestemme seg for når de skal si sannheten og når de skal lyge.

Økonomi: Tre italienske forskere som har forklart matematisk hvorfor det er de heldigste, ikke de flinkeste som får suksess.

Sikkerhetsteknikk: En svensk masterstudent som har laget en elg-kræsjdukke.

  • Les mer: