Har du noensinne lurt på om pizza kan beskytte mot kreft, hvorfor vombater bæsjer firkanter eller ønsket deg en bleieskiftmaskin?
LUKK

Har du noensinne lurt på om pizza kan beskytte mot kreft, hvorfor vombater bæsjer firkanter eller ønsket deg en bleieskiftmaskin?

Av Julia Loge

Publisert 13. september 2019 kl. 13:03

Alt dette har forskere funnet ut av og vunnet priser for. Årets unoble forskningspriser er delt ut.

Ignobel premierer den unoble, lite raffinerte, forskningen, i et ordspill basert på nobelprisene. Prisvinnerne får heder og ære, samt en ubrukelig 10 billionerseddel fra Zimbabwe.

Vinnerne får holde en kort tale, men snakker de lenger enn sin tilmålte tid, kommer en åtte år gammel jente på scenen og roper «Stopp! Jeg kjeder meg!»

Du kommer ikke langt med ti billioner zimbabwe-dollar. Foto: Shutterstock

Prisvinnere 2019

Anatomi: Roger Mieusset og Bourras Bengoudifa, som har målt temperaturforskjeller mellom høyre og venstre testikkel  hos nakne og påkledde postmenn i Frankrike.

Økonomi: Habip Gedik, Timothy Voss og Andreas Voss som har testet pengesedler fra ulik land for å finne ut hvilken som overfører flest farlige bakterier.

Medisin: Silvano Gallus som har samlet bevis for at pizza kan beskytte mot sykdom og død, hvis den blir laget og spist i Italia.

Biologi: Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke og Tomasz Paterek, som har oppdaget at magnetiserte døde kakerlakker oppfører seg annerledes enn levende magnetiserte kakerlakker.

Ingeniørfag: Iman Farahbakhsh som har funnet opp en bleieskiftmaskin for babyer.

Fredsforskning: Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn Kwatra, Yiong-Huak Chan og Gil Yosipovitch, som har prøvd å måle hvor tilfredsstillende det er å klø seg.

Psykologi: Fritz Strack, som først oppdaget at hvis du har en penn i munnen smiler du, og smilet gjør deg gladere, og som så oppdaget at det ikke er slik.

Kjemi: Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano og Seiji Igarashi som har målt hvor mye spytt en femåring produserer i løpet av en dag.

Fysikk: Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver og David Hu som har undersøkt hvordan og hvorfor vombater lager firkantet bæsj.

Medinsindidaktikk: Karen Pryor og Theresa McKeon som har brukt undersøkt om kirurger kan klikktrenes.

Og funnene? 5-åringer lager en halvliter spytt hver dag, det er 0,4 grader forskjell mellom høyre og venstre testikkel, ankelen er det mest tilfredsstillende stedet å klø og multiresistente bakterier lever best på rumenske leu-sedler.

Forskningstemaene kan kanskje få deg til å le, men de har også en seriøs hensikt. Ifølge The Guardian handler testikkelforskningen om barnløshet og fredsprisvinnerne forsker på kronisk kløe.

Patricia Yang, som vant pris for vombatbæsj-forskningen, sa til avisen at prisen «styrker troen min på at nysgjerrighet bringer glede og overraskelse til vitenskapen».