KHiO-rektor går av
LUKK
Annonse
Annonse

KHiO-rektor går av

Av Julia Loge

Publisert 27. oktober 2020 kl. 21:34

Måns Wrange slutter som rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg innser nå at jeg har blitt så forbundet med kritikken at det kan oppfattes som om jeg som rektor har tatt stilling for en gruppe studenter og mot en annen, skrev rektor Måns Wrange i en epost til studenter og ansatte ved Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO) i kveld. Da hadde han få timer tidligere meddelt til styret at han går av.

29. oktober blir det ekstraordinært styremøte for å vedta veien videre. Wrange har tre måneders oppsigelsestid.

I e-posten, som også ligger på skolens nettside, forteller han at han også har en kritisk familiesituasjon som krever at han er tilstede i Stockholm mer enn det som har vært mulig med arbeidsbyrde og reiserestriksjoner under koronapandemien.

– Dette er en avgjørelse som har vokst fram siden slutten av vårsemesteret. Men siden KHiO siden i sommer har vært midt i en mediedebatt har jeg forskjøvet min egen avgang flere ganger. Nå har familiesituasjonen min kommet til et punkt der jeg ikke kan vente lenger, skriver Wrange.

Men familiesituasjonen er ikke den eneste årsaken, for Wrange mener at de siste ukene har forslagene han hadde til langsiktig mangfolds- og antidiskriminineringsarbeid da han ble valgt, blitt kritisert som «identitetspolitikk» og «en politisering og ideologisering av KHiOs utdannelse».

Wrange skriver at han har forsøkt å nyansere diskusjonen og samtidig være prinsipielt tydelig om sin holdning, men at han har blitt tatt til inntekt for én av sidene i debatten. Derfor mener Wrande at det kommer til å bli vanskelig å fortsette arbeidet på KHiO uten at det tolkes gjennom en politisk linse.

– Jeg tror derfor at det er bedre for KHiO om en person som anses som mer nøytral i denne debatten, tar over som rektor.