Khrono: NTNU gir Eikrem sparken på grunn av hatefulle ytringer
LUKK
Annonse
Annonse

Khrono: NTNU gir Eikrem sparken på grunn av hatefulle ytringer

Av Jørgen Svarstad

Publisert 23. juni 2021

Ansettelsesutvalget mener det er «overveiende sannsynlig» at Øyvind Eikrem står bak en anonym facebookprofil som hisset til rasistiske nettdebatter, skriver Khrono.

Ansettelsesutvalget ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap vedtok mandag enstemmig å følge NTNU-ledelsens forslag om å førsteamanuensis Øyvind Eikrem sparken, ifølge av avisen. De skriver at de har fått tilgang til ansettelsesutvalgets vedtak og begrunnelse, som ble gjort mandag.

Ansettelsesutvalget mener det er «overveiende sannsynlig» at Øyvind Eikrem står bak den anonyme facebookprofilen som Filter Nyheter omtalte i februar i fjor. Profilen delte og videreformidlet innvandringsfientlig innhold.

Annonse

Når det gjelder det andre punktet – om grovt pliktbrudd, viser utvalget til anklager som Eikrem skal ha kommet med mot flere kolleger og ledere, skriver Khrono. Det trekkes frem to konkrete saker. Den ene handler om at Eikrem skal ha meldt til instituttlederen at han mistenkte to navngitte ansatte for å ha sjålet pc-en hans fra kontoret hans mens han var sykemeldt. . Dette mener utvalget er brudd på arbeidsmiljøloven.

I tillegg skal Eikrem ha kommet med anklager om at instituttledelsen manipulerer studentene mot ham. Dette mener utvalget er uriktig og uakseptabelt og brudd på den Eikrems lojalitetsplikt.

Eikrem og hans advokat har tre uker på seg til å klage på saken. Det er ansettelsesutvalget som skal behandle klagen.

– Jeg har ikke rukket å se så nøye på dette ennå, men det kan se ut som om det ligger an til en klage her, sier Eikrem til Khrono.

I utgangspunktet mente fakultetsledelsen at Eikrem hadde hadde brutt alle de fire punktene i paragraf 26 i statsansatteloven.

Utvalget har endt opp med at det kun er snakk om brudd på to punkter: At Eikrem b) grovt har krenket sine tjenesteplikter og d) ved utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tilliten som er nødvendig for stillingen eller tjenesten.

Forskerforum har bedt fakultetet om få ansettelsesutvalgets vedtak, men har foreløpig ikke fått dette. Dekan Tine Arntzen Hestbek har ingen kommentar.