Kinesiske universiteter sender studenter hjem
LUKK

Kinesiske universiteter sender studenter hjem

Av NTB-DPA-AP

Publisert 29. november 2022 kl. 11:03

Flere kinesiske universiteter har gitt studenter beskjed om at de kan reise hjem, og at undervisning og avsluttende eksamener skal gjennomføres digitalt.

Tiltaket blir blant annet gjennomført på Tsinghua-universitetet i Beijing, som var blant stedene der det i helgen ble arrangert protester mot landets myndigheter og de strenge koronarestriksjonene.

Ved enkelte universiteter er det satt opp busser som skal bringe studentene tilbake til hjemstedene i andre deler av Kina.

– Vi vil organisere dette for studenter som ønsker å reise til sine hjembyer, skriver Beijings universitet for skogbruk på sin hjemmeside. Der står det også at ingen studenter har testet positivt for koronaviruset.

Den offisielle forklaringen på tiltaket er at det skal beskytte studentene mot covid-19, men eksperter mener at det først og fremst er ment å avverge flere demonstrasjoner.

Protester utløst av brann

De omfattende protestene, som er en sjeldenhet i det autoritære Kina, ble tydeligvis utløst av en brann i Urumqi der ti mennesker døde. Mange mener koronarestriksjonene hemmet redningsarbeidet.

Men mye tyder på at protestene reflekterer en langvarig og voksende frustrasjon over tiltakene myndighetene iverksetter for å bremse pandemien.

I de større byene og på universiteter har tusenvis av kinesere samlet seg i en bølge av protester som er større enn noe som har vært sett siden demokratibevegelsen ble knust i 1989.

Demonstrantene har brukt protestene ikke bare til å protestere mot de strenge tiltakene, men også for å kreve mer frihet og i noen tilfeller til å kreve at Xi går av og til å fordømme kommunistpartiet.

Enkelte lettelser

Etter helgens protester har kinesiske myndigheter varslet enkelte lettelser i koronarestriksjonene. Blant annet skal det ikke settes opp sperringer i bydeler i Beijing der det oppdages nye smittetilfeller. Tiltaket skal sørge for at nødetatene kommer fram med ambulanser og andre utrykningskjøretøy.

I en av Kinas største industribyer, Guangzhou, skal dessuten befolkningen slippe å gjennomgå tvungen massetesting.

Kinesiske myndigheter ga for få uker siden lokale myndigheter beskjed om gjøre smitteverntiltakene mer «fleksible og faktabaserte». Men de holder fast på nullsmittestrategien, og iverksetter tiltak straks det dukker opp smitte.

Disneyland stengt

Tirsdag stengte blant annet Shanghai Disneyland portene, få dager etter at parken ble gjenåpnet etter å ha vært koronastengt.

Parken har vært stengt i flere perioder i år, blant annet i våres da nedstengingen varte i tre måneder.

Det er ikke blitt meldt om nye protester etter at flere hundre mennesker samlet seg for å protestere mot myndighetene i blant annet Beijing og Shanghai. I en rekke kinesiske storbyer er gatene nå fylt av politipatruljer som skal sørge for ro og orden.

Flere personer som deltok i helgens protester, har oppgitt at de er blitt oppringt av myndighetene som har krevd en forklaring på deltakelsen. Det er uklart hvor mange som ble pågrepet under protestene, og hvorvidt de er løslatt igjen.

Det ble tirsdag registrert 38.421 nye smittetilfeller i Kina, mot over 40.000 dagen før, noe som er ny rekord i landet.

  • Les også: