Kronprins Haakon ville langt unna Norge
LUKK
Annonse
Annonse

Kronprins Haakon ville langt unna Norge

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 6. mars 2013 kl. 11:56

- Jeg ville studere langt vekk, fortalte Kronprinsen under den høytidelige åpningen av Internasjonaliseringskonferansen i Bergen.

kronprins-haakon-ville-langt-unna-norge

– Jeg trodde man bare måtte fylle ut et skjema, men så enkelt var det ikke. Det var ikke måte på hva som måtte gjøres av «tøffel»-tester og essays.

Til rungende latter fortalte Kronprins Haakon om sine egne erfaringer fra livet som internasjonal student da han i dag åpnet Internasjonaliseringskonferansen 2013 i Bergen. Kronprinsen delte erfaringer om hvor vanskelig det var å finne studiested der ute – helst så langt unna Norge som mulig – og språktester som TOEFL-testen som måtte bestås.

Konferansen som arrangeres av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), og avholdes ved Universitetet i Bergen, har som mål å belyse og diskutere hvordan internasjonalisering bidrar til økt kvalitet i norsk utdanning. Kronprinsen ga honnør til alle de som jobber med å få studenter til Norge og få norske studenter ut i verden.

Viktig erfaring

– Grunnen til at jeg valgte Berkeley var at det var langt unna Norge – jeg så også på Australia, at det var et bra universitet, at de underviste på engelsk og at det var et spennende universitetsmiljø, sa han.

Kronprinsen la vekt på hvilken betydning det mangfoldige studiemiljøet har hatt å si for hans egen utvikling.

– Jeg fikk mye ut av studiene, men også veldig mye ut av studentlivet, foredragene, debattene og bare det å få venner som ga meg innblikk i hvordan andre tenker. Jeg fikk kanskje sett verden på en litt annen måte, sa han og nevnte en grunnleggende lærdom han har tatt med seg fra studietiden i USA:

– Bidrar til spennende miljø

– Vi er ingen smeltedigel, det beste samfunnet skaper vi gjennom fredelig sameksistens og gjensidig respekt. Det at vi får noe ut av forskjellene og bruker det som en ressurs, var en av de tankene som jeg bet meg fast i ved Berkely.

Kronprinsen oppfordret også flere til å reise ut, og ønsket nye internasjonale studenter velkommen til Norge.

– Jeg tror det er veldig bra at folk reiser ut og får nye impulser. En måte å gjøre det på er i studietiden. Når vi reiser ut, får vi justert bildet av hva som er en normal måte å se verden på, i den grad det fins noe normalt eller vanlig. For Norge er det også utrolig fint at det kommer studenter fra andre land, både fordi det blir et spennende miljø og at de drar tilbake og snakker pent om alle de positive erfaringene de hadde her.