Av NTB
Publisert 2. september 2024 kl. 15:34
Fra før av har hotellet Bristol sin berømte bibliotekbar, der gjerne forfattere og kjendiser lar seg intervjue. Torsdag denne uken åpner en ny kafé litt vest for sentrum – som får navnet Nasjonalbibliotekbaren.
Det er Nasjonalbibliotekets nye tilbud utover bokhyller og arkiver som har fått navn. Bak serveringssatsingen står Heidi Bjerkan, kokken kjent for michelinrestauranten Credo i Trondheim.
Nasjonalbibliotekbaren skal inngå i institusjonens formidling av matkultur og mathistorie, opplyser nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Selv sier Bjerkan at hun er inspirert av Nasjonalbibliotekets arbeid.
– De er gode til å formidle kulturhistorien og tilgjengeliggjøre kunnskapen som finnes i arkivene, og kan få rettsdokumenter fra middelalderen til å bli fengende og underholdende, både gjennom podkaster, utstillinger og publikumsarrangementer. Vi synes Nasjonalbibliotekets arbeid er inspirerende og vil prøve å gjøre noe av det samme med matkulturen vår: Gjøre den levende, smaksrik og tilgjengelig, sier hun i en uttalelse.
Trondheims-restauranten hennes, Credo, fikk Michelin-stjerne i 2019, så vel som den første Sustainable Restaurant of the Year-utmerkelsen. Nå flytter hun virksomheten til Oslo, men understreker at det er «et nasjonalt prosjekt».
– Ved å flytte har vi et håp om kunne tilegne oss mer kunnskap og kunne nå ut til enda flere mennesker.