NTNU-forsker tiltalt etter å ha sluppet iranere inn på laboratorium
LUKK

NTNU-forsker tiltalt etter å ha sluppet iranere inn på laboratorium

Av Jørgen Svarstad

Publisert 29. september 2021 kl. 12:18

En tysk-iransk professor som jobbet ved NTNU er tiltalt for å ha brutt sanksjonene mot Iran, melder NRK.

Det var i januar i fjor at to forskere ved Institutt for maskinteknologi og produksjon ved NTNU i Trondheim ble suspendert og utestengt fra instituttets lokaler.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet dem for å ha medvirket til et datainnbrudd, gjennom å ha gitt noen uberettiget tilgang til et datasystem.

Da forskerne ble siktet, hadde de besøk av en gruppe gjesteforskere fra Iran. PST ville finne ut av om forskningen kan ha gitt Iran informasjon om framstillingen av masseødeleggelsesvåpen.

Nå har statsadvokaten tatt ut tiltale mot en av forskerne for å ha delt informasjon om forsvarsmateriell, skriver NRK.

Saken mot den andre forskeren er henlagt.

– Vi har tatt ut tiltale mot en person for brudd på sanksjonsregelverket, blant annet brudd på Iranforskriften, eksportkontrollforskriften og et datainnbrudd, sier statsadvokat Frederik Ranke til NRK.

– Vi mener at han har brudd sanksjonsregime til Iran ved å invitere over gjesteforskere som har fått tilgang på listeførte instrumenter, uten at han har satt NTNU i stand til å få en forhåndstillatelse fra Utenriksdepartementet, forklarer Ranke.

Den tiltalte inviterte fire gjesteforskere fra Iran til NTNU i Trondheim. De hadde opphold av ulik varighet i perioden februar 2018 til juli 2019.

Gjesteforskerne fikk blant annet tilgang til instituttets laboratorier, der et spesielt mikroskop stod plassert. De måtte egentlig ha lisens fra Utenriksdepartementet for å bruke det. Ifølge statsadvokaten ga den tiltalte gjesteforskeren veiledning og opplæring i bruk av instrumentet.

NRK skriver at det han er tiltalt for har en strafferamme på totalt ti år. Han nekter straffskyld.

Tiltaltes forsvarer Brynjulf Risnes sier til NRK at klienten er uenig i tiltalen.

– Han mener at han ikke har gjort noe straffbart og mener at dette bygger på misforståelser.

Han sier at tiltalte mener at påstånden om at Iran kan ha fått kunnskap som kan brukes til å utvikle massødeleggelsesvåpen er feil.

 – Fordi det er ikke noe i den informasjonen de har fått og de prosjektene de har jobbet med som gjør dem i stand til å bidra i atomindustrien på noen måte.