Økende smitte blant studenter i Trondheim og Bergen
LUKK
Annonse

Økende smitte blant studenter i Trondheim og Bergen

Av Lina Christensen

Publisert 30. august 2021

De tre siste dagene har Trondheim kommune registrert over 100 nye smittetilfeller daglig. I Bergen er det registrert 71 nye tilfeller det siste døgnet.

I løpet av helga har Trondheim kommune registrert 359 nye smittetilfeller. De fleste er unge voksne.

– Vi må være ærlige å si at det er fadderukeaktiviteter og andre sosiale aktiviteter blant studentene som er årsak til at vi er der vi er i dag, sier kommunedirektør Morten Wolden til NRK.

Ifølge NRK fordeler de 359 smittede seg slik:

  • Fredag: 118 (93 mellom 18 og 25 år).
  • Lørdag: 105 (86 mellom 18 og 25 år).
  • Søndag: 136 (102 mellom 18 og 25 år).

I tillegg har i overkant av 100 personer hver dag fått positivt svar på hurtigtest. Fire personer er innlagt på St. Olavs hospital med covid-19.

Starter massetesting av studenter

På fredag ba NTNU, Trondheim kommune, studenttinget og Velferdstinget studentene om å avlyse resten av fadderuka på grunn av smittesituasjonen.

– Det pågår et større utbrudd, særlig knyttet opp mot studentmiljøet i Trondheim. Det ser ut til at vi har stabilisert oss til et høyt nivå. Det fører til et voldsomt press på alle våre tjenester, ikke minst testingen, sier kommunikasjonssjef Harry Tiller til VG.

Tirsdag starter massetestingen av 36.000 studenter i Trondheim. Hvis studenter tester positivt på hurtigtesten, må de ta kontakt med kommunen for ordinær test.

Ikke tillatt med alkohol på campus

Ifølge Universitetsavisa har NTNUs ledelse vedtatt at det ikke er tillatt med alkohol på NTNUs campuser så lenge Norge er i en smittesituasjon. Det skal også vurderes nøye om arrangementer kan gjennomføres i henhold til smittevernreglene.

Nettavisen skriver videre at det så langt er det meldt om smitte på om lag 40 av NTNUs studieprogram. Ledelsen ved NTNU skriver at man får informasjon fra Trondheim kommune om hvilke studieprogram det gjelder, men at kommunen ikke har informasjon om hvilke steder personene har oppholdt seg mens de har vært smittet.

71 nye smittede i Bergen siste døgn

Under det pågående smitteutbruddet i Trondheim får de smittede nå beskjed fra kommunen om å isolere seg og selv varsle sine nærkontakter. Det betyr at NTNU ikke lenger blir varslet om smitte blant studenter eller ansatte. Kommunen ber de smittede om selv å varsle sin arbeidsgiver, eller studiested, skriver Universitetsavisa.

Det er også høye smittetall i Bergen. Det er registrert 71 nye smittede i Bergen det siste døgnet. Det er en markant nedgang fra dagen før, da det var registrert 121 nye smittede.