Paolo Macchiarini forsvarer seg
LUKK

Paolo Macchiarini forsvarer seg

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 13. mai 2016 kl. 12:45

– Jeg er ikke Gud. Vi gjør alle feil, sier den skandaleomsuste kirurgen og forskeren. Nå går han til angrep på Karolinska institutet og Karolinska sjukhuset.

Paolo Macchiarinis arbeid med kunstige struperør har gjort ham kjent og omstridt. Foto: Karolinska institutet

Paolo Macchiarinis arbeid med kunstige struperør har gjort ham kjent og omstridt. Foto: Karolinska institutet

Etter å ha vært fraværende i debatten som har rast om skandalen ved Karolinska institutet siden januar i år, tar Paolo Macchiarini nå bladet fra munnen. Den italienske kirurgen og forskeren som er anklaget for å ha bedrevet alvorlig forskningsjuks og eksperimentert på pasienter uten etisk godkjenning, har til nå kun uttalt at han vil mobilisere et kraftfullt forsvar for sin sak. Anklagene har versert siden i fjor, da flere kolleger anmeldte Macchiarini for forskningsfusk. Bakgrunnen var at flere av Macchiarini pasienter fikk alvorlige komplikasjoner og omkom etter eksperimentelle inngrep. Operasjonene skulle gi pasienter med ødelagte luftstruper nye, kunstige luftstruper som var ment å gro fast i kroppen. Som Forskerforum har omtalt tidligere, utførte Macchiarini også operasjoner i Russland på samme tid. I alt seks av åtte pasienter har omkommet, ifølge svenske medier.

BAKGRUNN: Reportasjen Stjernefall om Macchiarini-saken

Annonse

I et intervju med nyhetsprogrammet Aktuellt på SVT, står Macchiarini frem med sine synspunkter på anklagene mot ham. Han skal være bosatt i Spania, men har i mai vært tilbake i Sverige for å bli avhørt i forbindelse med utredningene knyttet til anklagene mot ham. Overfor SVT legger han vekt på at universitetet Karolinska institutet (KI) og Karolinska universitetssjukhuset var informert om hva som foregikk. Også om pasientene i Russland. Dette er et avgjørende punkt, fordi pasientene i Russland var ansett å være langt friskere enn pasientene ved Karolinska. Mens Karolinska lenge forsvarte seg med at deres pasienter kun fikk de eksperimentelle operasjonene med sikte på livsforlengelse, skal ikke pasientene i Russland ha vært dødssyke, ifølge dokumentaren Experimenten som ble vist på SVT i januar.

– De påstår at de ikke kjente til noe på grunn av oppmerksomheten i media, men de var vel vitende om hva som foregikk, sier han til SVT.

– Jeg har blitt frikjent

– KI og representanter for Karolinska universitetssjukhuset deltok i beslutningsprosessen med å gjennomføre operasjonene på noen av de russiske pasientene. Jeg blir litt overrasket nå over at de påstår at de ikke kjente til omstendighetene, men selvsagt forstår jeg deres handlinger ettersom trykket fra media drar institusjonen og sykehuset ned, sier han.

Macchiarini har også gitt et intervju til Läkartidningen. Der bekjenner han at de siste fire månedene har vært svært vanskelige. Samtidig holder han fast ved at han har blitt frikjent for forskningsfusk i 2015. Den frikjennelsen var svært kontroversiell, ettersom den uavhengige granskeren konkluderte med at forskningsfusk hadde funnet sted. Likevel valgte KIs ledelse å frikjenne Macchiarini. Senere har ledelsen ved KI måttet avgå.

– Hva meg bekjent er uredelighetsutredningen klar på at jeg har blitt frikjent for alle anklager i 2015, og nå utreder man alt om igjen uten noen grunn. Men jeg går ut fra at om man er uskyldig, forblir man det.

Ikke Gud

Han mener KI valgte å avskjedige ham på grunn av medietrykket, ikke fordi det var noen god grunn til det. På spørsmål om han selv syns han har begått feil svarer han:

– Jeg er ikke Gud. Vi gjør alle feil hver dag, sier han og legger til at han ikke angrer på noe han har gjort.

– Nei, jeg angrer at dette har tatt denne vendingen. Jeg forventet meg ikke at noe sånt skulle ramme noen som ikke kommer fra Sverige. Jeg hadde forventet at man skulle vise mer repsekt og gjøre grundigere undersøkelser før man angriper noen for å ha gjort feil, sier han til Läkartidningen.

Han forsvarer den eksperimentelle behandlingen med at det var få andre alternativer for de dødssyke pasientene. Når Läkartidningens journalist spør om hva som var det vitenskapelige grunnlaget for operasjonene svarer Macchiarini:

– Du forstår kanskje ikke at pasienten var veldig syk, og at alle mente at om vi ikke gjorde noe, så skulle han dø.

Dette med henvisning til den første operasjonen som ble gjennomført. Pasienten døde to år etter.

Fastholder sin uskyld

Macchiarini sier også at det fantes litteratur på at de kunstige luftstrupene skulle vokse fast i kroppen og beholde sin struktur over tid. I stedet kollapset de og kvelte pasientene, som førte til at det måtte utføres en rekke nye inngrep.

Macchiarini gir uttrykk for at han setter sin lit til at de utredningene som pågår skal vise at han ikke har gjort noe galt.

– Når du befinner deg i frontlinjen risikerer du å bli angrepet, og det har vi blitt av de såkalte varslerne. Men jeg håper at alle i Sverige betrakter oss som uskyldige før vi dømmes for noe.

Karolinska institutet sier i en pressemelding at universitetet ikke ønsker å kommentere Macchiarinis intervjuer i SVT og Läkartidningen, i påvente av utredningene som pågår. Universitetet kommenterer kun én påstand, nemlig at Macchiarini ble avskjediget etter mediepress.

«KI deler ikke denne oppfatningen. Beslutningen å avskjedige Paolo Macchiarini ble tatt av personalansvarsnemden ved KI og fulgte en nøye utredning der det fremkom flere omstendigheter som gjorde det umulig for KI å fortsette samarbeidet. Disse omstendighetene redegjorde KI for ved tidspunktet.»

LES MER OM MACCHIARINI-SAKEN HER:

https://www.forskerforum.no/frelser-og-forforer/