– Ubegrunnet sammenslåing av institutter, mener ansatte.
751366.jpg
– Det er ikke så langt i prosessen blitt gitt noen faglige argumenter for at det skal være akkurat seks faglige enheter, sier Lena Marie Kjøbli.

– Styret har omgått de ansattes medbestemmelsesrett. Det er ikke en akademisk institusjon verdig, og våre medlemmer er opprørte.

Det sier leder av Forskerforbundet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Lena Marie Kjøbli til Nationen.

– Uten begrunnelse

Ansatte ved universitetet er opprørt over at universitetsstyret har besluttet å slå sammen institutter og fakulteter. Ifølge Nationen er bakgrunnen at styret i januar bestemte at universitetet maksimalt skulle ha 6 faglige enheter, i stedet for dagens 13.

Beslutningen ble fattet som en eventuelt-sak under styremøtet og var basert på en rapport som ble lagt fram samme dag. Rapporten var avgitt av det såkalte Colbjørnsen-utvalget. Dette utvalget hadde på oppdrag fra Universitetsstyret evaluert styringsmodellen ved NMBU, skriver Nationen.

Forskerforbundet ved NMBU reagerer på at det ikke er gitt noen begrunnelse for at det skal være akkurat seks enheter.

– Man kan ikke først vedta løsningen, for så å få det til å passe etterpå. De vedtar et tall under en eventuelt-post, uten å ha definert hva som skal løses og uten underliggende sakspapirer, sier Lena Marie Kjøbli til avisa.

Ikke forhandlinger

– Det er ikke så langt i prosessen blitt gitt noen faglige argumenter for at det skal være akkurat seks faglige enheter. Det har hemmet en prosess som de ansatte i utgangspunktet var positive til etter å ha lest rapporten, sier Kjøbli.

Hun mener styreleder Siri Hatlen og resten av styret har gått på tvers av god skikk i hvordan endringer i organisasjonen ved et universitet skal utføres. Hun mener også at styret har brutt hovedavtalen, ved at beslutningen ikke har blitt gjenstand for forhandlinger med fagforeningene.

Det er ventet at den nye strukturen skal behandles i et universitetsstyremøte torsdag 16. juni.