Statsbudsjettet: – Stopp effektiviseringskuttene
LUKK
Annonse
Annonse

Statsbudsjettet: – Stopp effektiviseringskuttene

Av Forskerforum

Publisert 12. oktober 2017 kl. 12:18

Forskerforbundet mener administrasjonskuttene ved institusjonene går ut over kvalitetene på forskning og undervisning.

For fjerde budsjett på rad blir universitetene og høgskolene underlagt et flatt administrasjonskutt, denne gang på 177 millioner kroner. Forskerforbundets leder Petter Aaslestad oppfordrer Stortinget om å sette en stopper for kuttene i budsjettbehandlingen.

– Disse «effektiviseringskuttene» har for lengst sluttet å være effektive. De er nå helt ordinære kutt som rammer kvaliteten på forskning og undervisning, sier Aaslestad i en pressemelding.

Med dette vil den sittende regjeringen ha gjennomført om lag 830 millioner i effektiviseringskutt. Aaslestad mener kuttene vil bety at målene i Kvalitetsmeldingen ikke vil nås. Han er også kritisk til at forslaget til statsbudsjett innebærer en nedgang i FoU-bevilgningenes andel av BNP.

– Norge er i en situasjon hvor vi burde bruke mer av samfunnets ressurser på forskning og utdanning. Dette statsbudsjettet er dessverre et skritt i feil retning, mener Aaslestad.

Får støtte av Akademikerne

Også Akademikernes leder Kari Sollien er sterkt kritisk til effektiviseringskuttene.

– Det er stort potensial for effektivisering i det offentlige, men helt ukritiske og sjablonmessige kutt er helt feil måte å gjøre det på. Vi trenger en radikal endring, der ansatte og fagmiljøene gis et større handlingsrom til å drive effektivt, sier Sollien i en pressemelding.

Hun mener budsjettforslaget ikke reflekterer den FoU-satsningen regjeringen lovet i valgkampen.

– Vi er i en situasjon der det er nødvendig med en enda sterkere satsning for å utvikle ny teknologi og grønn industri, sier Sollien.