Regjeringen oppretter medisinutdanning på Gjøvik
LUKK

Regjeringen oppretter medisinutdanning på Gjøvik

Av NTB og Lina Christensen

Publisert 4. september 2023 kl. 09:32

Regjeringen har besluttet å opprette medisinutdanning på Gjøvik og 20 nye studieplasser på Sørlandet.

– Dette er en viktig og riktig prioritering av regjeringen. Vi trenger at flere leger utdanner seg i Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

Avgjørelsen skal ha blitt fattet på regjeringens budsjettkonferanse torsdag og fredag i forrige uke, skriver Oppland Arbeiderblad og NRK.

– Dette er veldig viktig, sier stortingspolitiker Rigmor Aasrud (Ap).

Ifølge NRK skal de fire siste årene av medisinutdanningen kunne tas i Gjøvik, slik NTNU også tilbyr i Ålesund og Levanger. De to første årene av utdanningen vil fortsatt være i Trondheim. Etter hvert skal det bli 80 studieplasser.

Rektor ved NTNU, Anne Borg, sier de satser på å ta i mot de første medisinstudentene neste år.

NTNUs campus i Gjøvik har i dag omtrent 4000 studenter. Fra før av tilbyr de utdanning innenfor informatikk, helse, design, teknologi og økonomi, ifølge deres egne nettsider.

Flere studieplasser i Agder

Mandag kom også beskjeden at regjeringen oppretter 20 nye studieplasser ved Universitetet i Oslos (UiO) medisinutdanning i Agder. Kostnaden vil ligge på rundt 63 millioner kroner.

– I 2022 og 2023 har regjeringen økt kapasiteten med 45 studieplasser i Tromsø. Nå fortsetter satsingen i Sør-Norge. 20 studieplasser til Universitetet i Oslos (UiO) satsing på Sørlandet er en del av dette, sier Borch til NTB.

Økningen i antall studieplasser vil koste 63,2 millioner kroner, opplyser statsråden videre.

Fysioterapiutdanning i Elverum

Bakgrunnen for satsingen er et mål om å utdanne nok leger som kan jobbe i helsetjenestene over hele landet, uttaler Borch.

I helgen ble det også klart at det også settes av 7,7 millioner kroner til fysioterapiutdanning ved høgskolen i Innlandet, avdeling Elverum.

Oppdatert 4.9 kl. 14.11 med informasjon om nye studieplasser på Sørlandet.

Les også: