Nytt universitetsmuseum i Tromsø blir halvert
LUKK

Nytt universitetsmuseum i Tromsø blir halvert

Av Signy Grape

Publisert 29. august 2023 kl. 18:03

Under et besøk i Tromsø i går, kom forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) med et litt uvanlig valgkamputspill: Det planlagte Universitetsmuseet får et milliardkutt.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) hadde sammen med Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) invitert til pressetreff i Storgata i Tromsø i går. Der kunne statsministeren avsløre regjeringens milliongave til byen i form av planleggingsmidler til det nye kulturkvartalet, som det nye universitetsmuseet skal inngå i.

Borch fikk derimot den tyngre jobben med å avsløre nyheten om et milliardkutt for det nye universitetsmuseumet. Det har lenge vært kjent at prosjektet ville bli redusert, men omfanget har vært ukjent til nå. Borch begrunnet kuttet med at det er nye tider for de store byggeprosjektene i sektoren.

− Vi så at NTNU ble for dyrt med 12 milliarder, og det tok regjeringen ned til 7 milliarder kroner. Vi må gjennom samme øvelse når det gjelder Universitetsmuseet i Tromsø. Vi tar det ned fra 2,8 milliarder kroner, til et sted mellom 1,1 til 1,5 milliarder kroner, sa Borch til Nordlys.

Gahr Støre pekte på den generelle dyrtiden og at det kuttes jevnt over i mange budsjetter:

− Vi ha sett fra en rekke prosjekter, fra jernbaner og mye annet, at kostnadene bare har løpt på. Vi må komme ned på et nivå som gjør at vi kan bygge så mange offentlige bygg som mulig. Det er definitivt ikke bare i Tromsø at vi senker rammene, sa Gahr Støre til avisa.

Museumsdirektøren: − Vil gå ut over funksjonene

Direktør ved Norges arktiske universitetsmuseum, Lena Aarekol, sier til Forskerforum at de nå står midt oppe i arbeidet med undersøke hvilke muligheter de har for å redusere prosjektet innenfor kostnadsrammen.

− Det er en ganske omfattende jobb, men det er en bestilling vi har fått fra kunnskapsdepartementet som vi må følge opp.

Hun sier det er for tidlig å si nøyaktig hva kuttet vil gå ut over.

− Det vil gå ut over de ulike funksjonene vi har. Vi må tenke annerledes om en del av det vi har planlagt, og vi må se på hvordan vi kan jobbe på andre måter. Vi er midt i å utrede mulighetene, og da er det vanskelig å svare konkret på både hva vi må kutte eller hva vi bør frykte.

− Dette er et prosjekt som har blitt planlagt i veldig lang tid, over mange år. Nå går vi prosjektet etter i sømmene og ser hva vi kan jobbe med for å få det vi trenger, for det blir en utfordring. Vi ønsker å ha magasiner i museet som skal tåle en vekst i 60 år framover.

Bretter opp ermene

Aarekol forteller at den største skuffelsen blant de ansatte allerede la seg i fjor, da daværende kunnskapsminister Borten Moe varslet kutt i prosjektet. Nå velger hun å se fremover.

− Det er en helt naturlig reaksjon å bli skuffet, for vi har jobbet med dette over veldig lang tid. Men samtidig har jeg jo inntrykk av at folk her er ganske pragmatiske, og bretter opp ermene og tenker at vi forholder oss til nye rammer − og jobber videre med det vi har. 

Selv om det for Aarekol er klart at de står overfor et helt nytt prosjekt enn det de tidligere har blitt forespeilet, tror hun det nye museumet vil bli viktig for både universitetet og byen.

− Jeg er ganske overbevist om at vi får til et godt museum. Selv om vi må redusere prosjektet, er det nye prosjektet langt bedre tilpasset virksomheten enn det bygget vi har i dag.