Politiet skyter gummikuler mot Gaza-demonstranter på universitet i Los Angeles
LUKK

Politiet skyter gummikuler mot Gaza-demonstranter på universitet i Los Angeles

Av NTB

Publisert 2. mai 2024 kl. 14:23

Det som ser ut til å være gummikuler, blir avfyrt av politiet mot de propalestinske demonstrantene på universitetet UCLA i Los Angeles.

Det er et team av journalister fra CNN som har sett politiet avfyre kulene. Også Al-Jazeera og flere andre medier melder at det skytes gummikuler fra politiets side.

Politiet prøver torsdag morgen lokal tid å bryte opp en teltleir som demonstrantene har satt opp på universitetets område. De har også brukt sjokkgranater med blendende lys, og det er flere politihelikoptre i området. Flere er pågrepet.

Det anslås at flere tusen mennesker har samlet seg på universitetsområdet. I tillegg til de 300–500 demonstrantene i teltleiren er det mange støttespillere samlet rundt omkring.

«Skam dere»

Mange demonstranter roper «Hvor var dere i går kveld?» og «Skam dere». Det viser til det som skjedde under demonstrasjonene natt til onsdag, der store grupper av motdemonstranter kom til stedet. Da de forsøkte å rive leiren, oppsto det voldelige sammenstøt.

Politiet ventet lenge med å bryte inn og roe gemyttene, noe som har ført til reaksjoner fra en rekke hold. Blant dem som har kritisert politiet, er Californias guvernør Gavin Newsom.

Natt til torsdag lokal tid begynte politiet å rive ned barrikadene rundt teltleiren som demonstrantene har satt opp. Lyden av sjokkgranater – som eksploderer med blendende lys – kunne høres da politiet rykket inn.

En håndfull mennesker er anholdt, og ble ført bort med hendene på ryggen. Politiet rev systematisk ned barrikadene av kryssfiner, paller, metallgjerder og søppelkasser. Så begynte de å rive ned telt og kalesjer.

Vises på TV

Politiet gjorde flere forsøk natt til torsdag på å bryte ned barrikadene rundt teltleiren, men ble stoppet av de tallrike demonstrantene. På tredje forsøk lyktes de.

Bilder av politiets framferd vises samtidig på TV-kanaler i Midtøsten – både arabiske, israelske og iranske. På et universitet i Bagdad i Irak arrangerte studenter og ansatte torsdag støttedemonstrasjoner for Gaza og de amerikanske studentene.

På Columbia-universitetet i New York, som har vært sentrum for Gaza-protestene, har universitetsledelsen besluttet å stenge universitetsområdet og gå over til digital undervisning resten av semesteret, ifølge NBC News. Onsdag tok politiet seg inn i bygningen som studentene hadde okkupert. Også ved en rekke andre universiteter i USA har det vært trefninger mellom politi og demonstranter.

  • Les også: