Studenter ved UiO telter for fred
LUKK

Studenter ved UiO telter for fred

Av NTB

Publisert 2. mai 2024 kl. 10:08

Norske studenter ved minst fem universiteter planlegger aksjoner til støtte for Gaza, i lys av de store aksjonene ved amerikanske universiteter.

Onsdag skrev Universitas at studenter ved flere norske universiteter planlegger støtteaksjoner i lys av de propalestinske demonstrasjonene ved amerikanske universiteter.

Samme dag meldte NRK at rundt 30 studenter har slått opp telt utenfor Universitetet i Oslo (UiO).

– Vi har aktivt prøvd å få til en akademisk boikott på alle slags måter, og nå har vi nådd det punktet hvor vi føler at en teltleir, som i USA, er løsningen, sier Jihad Al-Mahdi, medlem av Studenter for Palestina.

Fredelig demonstrasjon med tillatelse

Studentene har planlagt å telte utenfor universitetet i to uker, men sier de ikke vil pakke sammen soveposene før kravene deres er møtt. Planen å bli værende til de blir fjernet av politiet, men både studentene selv og UiO har bekreftet at de har søkt om tillatelse og fått dette.

– Studentene er virkelig på en samarbeidslinje, og det er vi glad for. Så vi er veldig fornøyd med at vi får en fredelig demonstrasjon her, sier rektor Svein Stølen om situasjonen ved UiO.

Universitas skriver at aksjonene er samkjørte mellom UiO og Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Sørøst-Norge og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– Vi har tett og løpende dialog med arrangør om det praktiske ved gjennomføringen, sier Stølen til Universitas.

1000 pågrepet i USA

Det er dermed per nå ingenting som tyder på at aksjonene vil gå like voldsomt for seg som de landstekkene demonstrasjonene i USA.

Propalestinske demonstranter har satt opp teltleirer ved en rekke universiteter i USA, til stor misnøye fra administrasjonen. Natt til onsdag ble demonstrantene ved Columbia-universitetet i New York fjernet av politiet med makt etter å ha okkupert administrasjonsbygningen. Universitetsledelsen har besluttet å stenge universitetsområdet og gå over til digital undervisning resten av semesteret, ifølge NBC News.

Også ved andre universiteter har det vært sammenstøt mellom studenter, politi og dels også proisraelske studenter. De siste ukene har over 1000 demonstranter blitt pågrepet ved studiesteder i USA.

Californias guvernør kritiserer politiet etter sammenstøt på campus

Politiet reagerte for langsomt da motdemonstranter forsøkte å storme en propalestinsk leir på University of California, slår delstatens guvernør fast. De israelskvennlige motdemonstrantene ankom campus tirsdag kveld lokal tid, og de forsøkte å rive ned sperringene rundt leiren og ta seg inn. Politiet grep ikke inn på flere timer, ifølge Los Angeles Times.

Guvernør Gavin Newsom omtaler ordensmaktens respons som «begrenset og uakseptabel». Universitetets rektor ber om at politiets håndtering blir gransket.

Onsdag kveld skal opprørspoliti ha stått klare til å rykke inn for å rydde teltleiren.

  • Les mer: