Fryser støtten til fransk eliteuniversitet etter Gaza-protester
LUKK

Fryser støtten til fransk eliteuniversitet etter Gaza-protester

Av NTB

Publisert 30. april 2024 kl. 15:19

Myndighetene i Paris-regionen fryser støtten til eliteuniversitetet Sciences Po som følge av studentenes protester mot Gaza-krigen.

– Jeg har bestemt meg for å suspendere all regional finansiering av Sciences Po inntil roen og sikkerheten er gjenopprettet på skolen, opplyste presidenten i regionen, høyrepolitikeren Valerie Pecresse.

Ifølge henne sprer en gruppe radikale antisemittisk hat, noe politikere på venstresiden utnytter.

Regionen skal etter planen bidra med 1 million euro, i underkant av 12 millioner kroner til universitetet i år, men det er nå usikkert om og når denne støtten vil bli utbetalt.

Politiet aksjonerte mot Gaza-demonstranter ved Sorbonne

Fransk politi aksjonerte mandag mot flere titall studenter som demonstrerte ved å slå seg til på gårdsplassen ved Sorbonne-universitetet.

Rundt 50 demonstranter hadde mandag satt opp telt midt på gårdsplassen ved det franske eliteuniversitetet. De hadde med seg et stort palestinsk flagg og ropte slagord til støtte for palestinerne på Gazastripen.

Tidlig mandag ettermiddag tok politiet seg inn på universitetsområdet og fjernet demonstrantene. Rundt 100 demonstranter deltok i markeringen. Det var et stort politioppbud, og det er også satt opp vakthold ved universitetsinngangen for å hindre studenter i å sette opp telt der igjen.

Avgangsstudenten Lorelia Frejo som deltok i en demonstrasjon utenfor universitetsområdet, sier politiet brukte makt for å fjerne studentene fra borggården.

– De var fredelige, og politiet fjernet dem uten forklaring, sier hun.

FN bekymret over politiets håndtering av student-protester i USA

De siste dagene har protester på amerikanske eliteuniversiteter også fått mye oppmerksomhet. Studenter ved en rekke amerikanske universiteter har de siste ukene demonstrert mot Israels angrep mot Gazastripen og USAs militærstøtte til landet.

Hundrevis av studenter er pågrepet, andre er utestengt og noen er utvist for godt.

– Jeg er bekymret over at noen av aksjonene fra lovens håndhevere på en rekke universiteter ser ut til å være uforholdsmessige, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk.

FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret over de hardhendte metodene politiet i USA benytter mot studenter som protesterer mot Gaza-krigen.

Columbia suspenderer protesterende studenter

Blant annet har Columbia-universitet i New York begynt å suspendere propalestinske aktivister som har nektet å fjerne en teltleir på universitetsområdet. Suspensjonen betyr at studentene ikke får mulighet til å fullføre semesteret.

Rektor Nemat Minouche Shafik sier i en uttalelse at dager med forhandlinger ikke har overbevist demonstrantene om å fjerne teltene, som er en protest mot Israels krigføring på Gazastripen.

– Vi har begynt å suspendere studenter som et ledd i den neste fasen av vår innsats for å sørge for sikkerhet på vårt område, sa talsperson Ben Chang mandag.

Ivy League-universitet på Manhattan har stått i sentrum for bølgen av Gaza-demonstrasjoner ved studiesteder over hele USA de siste ukene. Demonstrasjonene har ført til en intens debatt om hvor skoleledere skal sette skillet mellom ytringsfrihet og hatefulle ytringer.

Tidligere mandag opplyste rektor Shafik at Columbia-universitetet ikke kommer til å selge aktiva som støtter Israels militære, et sentralt krav fra demonstrantene, men tilbyr å investere i helse og utdanning i Gaza og mer åpenhet rundt investeringene.

Mandag morgen mottok demonstrantene et brev der universitetet advarte om at studenter som ikke forlot leiren innen et visst tidspunkt, ville bli suspendert og miste muligheten til å fullføre semesteret med god anseelse.

Mandag kveld begynte politiet å pågripe propalestinske demonstranter ved Virginia Commonwealth-universitetet i byen Richmond, melder kanalen WWBT. Tidligere på dagen hadde studenter etablert de kaller en «frigjøringssone» i nærheten av universitetets bibliotek.

  • Les mer om akademisk boikott i Norge: