Rektor ved Politihøgskolen: – Det har gått rykter
LUKK
Annonse
Annonse

Rektor ved Politihøgskolen: – Det har gått rykter

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. oktober 2020 kl. 10:35

Instruktører på leir ved Politihøgskolen skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter.

Tidligere denne uken sprakk nyheten om at forskere slo alarm om sex-ukultur i politiet. Dag Ellingsen ved Oslomet og Ulla-Britt Lilleaas ved Universitetet i Oslo deltar i et større forskningsprosjekt finansiert av NordForsk.

Nå har forskerne nylig presentert nye og urovekkende historier fra andre deler av etaten, til politidirektør Benedicte Bjørnland. Blant annet at ansatte misbruker sin stilling til å få sex med politistudenter og andre ansatte.

Ukulturen på den såkalte B3-leiren ved Politihøgskolen (operativ trening under leiropphold i tredje år) pekes spesielt på i forskningsprosjektet.

– Jeg fikk høre om misbruk av posisjon for å oppnå seksuelle handlinger i bytte mot gunstige vakter eller gode referanser. Jeg fikk høre om festkultur – og om såkalt «knulle-torsdag» ved B3-leir. Instruktører beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, sa Bjørnland.

Innførte tiltak i 2018

Torsdag gikk Politihøgskolen ut med en pressemelding.

Her sier rektor Nina Skarpenes at skolen innførte tiltak i 2018. Bakgrunnen var tips fra studentmiljøet.

Nå som ukulturen og seksuell trakassering ved skolen på nytt er satt fokus på, sier Skarpenes at de vil ha en dialog med studentrådene.

Disse tiltakene ble innført i 2018:

  • Brev ut til instruktører som som skal delta på leiropphold. Tydeliggjør ansvar og rolle, og gjør oppmerksom på at det ikke skal foregå tilnærmelser og upassende relasjoner med studenter.
  • Ved oppstart av samlingene gjentas dette, også studentene får samme beskjed, om sitt ansvar.
  • Restriksjoner på sammenkomster og fester.
  • Ved enklete tilfeller har instruktører fått beskjed om at vi ikke ønsker vedkommende tilbake i Politihøgskolens arbeid.

Skarpenes sier til Dagbladet at det har gått rykter:

– Det har fra tid til annen gått rykter om at det det har vært uønskede hendelser mellom studenter og instruktører, og noen meldinger har nådd opp til oss i ledelsen gjennom årene, sier hun.

På grunn av smitteverntiltak, har det blitt innført totalforbud mot alkohol og festing i B3-leiren siden mars. Det skal imidlertid videreføres etter at corona-tiltakene har blitt på.

På spørsmål om de kan være sikre på at dette ikke vil skje igjen, svarer rektor Skarpenes:

– Det kan vi aldri garantere, men vi skal gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje. Det skal være trygt å være politistudent.

Les også: