Seks norske forskere får EUs stipend for unge lovende
LUKK

Seks norske forskere får EUs stipend for unge lovende

Av Julia Loge

Publisert 22. november 2022 kl. 16:31

Av de 2932 som søkte ERC Starting Grants i 2022 fikk Marry-Anne Karlsen og fem andre forskere ved norske universiteter og høyskoler tilslag.

De seks forskerne i Norge, sammen med 402 forskere i 25 andre land, kan nå starte sine egne prosjekter, bygge egne team og forfølge sine egne forskningsideer. Hvert stipend gir dem inntil 1,5 millioner euro over fem år.

Ved Universitetet i Bergen skal Marry-Anne Karlsen forske på ekspertkunnskap i asylfeltet.

– Det stadig økende nivået av konflikt og politisering på feltet har ført til et økende krav om ekspertkunnskap som en upartisk autoritet, seier Karlsen i en pressemelding fra UiB.

Tilsammen fikk nesten 14 prosent av søkerne tilslag da EUs forskningsråd ERC annonserte årets tildelinger til fremragende unge forskere, det vil si de som har mellom to og sju års erfaring etter doktorgraden.

Forbehold for Storbritannia

– Vi må oppfordre unge forskere som er styrt av rein nysgjerrighet til å forfølge sine mest ambisiøse forskningsideer. Å investere i dem og deres banebrytende forskning er å investere i framtiden vår, sier presidenten for det europeiske forskningsrådet Maria Leptin i en pressemelding.

De 408 unge forskere bor i 26 ulike land og har 46 forskjellige nasjonaliteter. Det er 245 menn, 161 kvinner og 2 ikke-binære mottakere. Blant mottakerne i Norge er det fire kvinner og to menn.

EU regner med at stipendene vil gi jobb til over 2000 doktorgradsstudenter, postdoktorer og andre.

Etter Tyskland er Storbritannia landet med nest flest tildelinger. Men siden Storbritannia og EU fortsatt ikke er enige om vilkårene, må de enten bli enige før kontraktene skal signeres, ellers må de 70 mottakerne flytte forskningen sin til andre land. Derfor har EU annonsert tildelingene med et forbehold om at fordelingen er foreløpig.

Disse får ERC-stipend

  • Marry-Anne Karlsen – Universitetet i Bergen: ASYKNOW – Contested Knowledges in and through Asylum Litigation
  • Trine Moholdt – Norges teknisknaturvitenskapelige universitet: ExMilk – Exercised breastmilk: a kickstart for childhood obesity prevention
  • Morten Sæther – Norges Handelshøyskole: DEEP – Distributional Effects of Environmental Policies
  • Moumita Sen – MF vitenskapelig høyskole: POLDEI – Political Deification: Theorising from Asia
  • Lena van Giesen – Norges teknisknaturvitenskapelige universitet: EnvIronchannel – Making a choice for life – Cellular and molecular basis of coral larvae settlement and metamorphosis.
  • Justas Zalieckas – Universitetet i Bergen: smartGROW – 3D diamond growth
  • Les også: