Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Papirspisende insekter i Riksarkivets magasiner

Av Julia Loge

Publisert 29. august 2019

Ingen av skjeggkreene har funnet veien til ordnet kulturarv ennå, ifølge Riksarkivet.

For to år siden skrev Akrivverket at det bare var et spørsmål om tid før de papirspisende innsektene skjeggkre nådde fram til arkivmagasinene. Nå har Riksarkivet funnet 53 skjeggkre i magasinene sine, ifølge NRK.

Finnes i alle statsarkiv, unntatt to

I 2016 ble det første skjeggkreet oppdaget på Nasjonalbiblioteket, og i februar 2017 ble det første skjeggkreet funnet i Riksarkivet i Oslo og ved Statsarkivet i Tromsø, skriver Arkivverket. Nå er det funnet skjeggkre ved samtlige statsarkiv, unntatt i Kristiansand og Hamar.

De aller fleste skjeggkreene er funnet i den delen av arkivet som huser lesesaler, kontorer og lager. NRK skriver at «53 av dem har funnet veien inn magasinene med de mest verdifulle dokumentene». Men i en nyhetssak på Arkivverkets nettsider, er ikke situasjonen fult så dramatisk.

– Vi har rundt 50 arkivmagasiner på Sognsvann. Her har vi på to år funnet 53 skjeggkre. Dette er svært lite på et areal på om lag 20 tusen kvadratmeter, som tilsvarer fire fotballbaner. Det er også viktig å presisere at funnene i magasinene i hovedsak er i lokaler med uordnet eller nylig ankommet arkivmateriale, som gjerne står i emballasje og på pall, altså ikke i magasiner med ordnet kulturarvmateriale, understreker fagdirektør Ole Myhre Hansen i Seksjon for depot i Arkivverket.

Fakta
• Skjeggkre ble første gang oppdaget i Norge i 2013
• De kommer seg inn i bygg via pakkematerialer som trepaller, bølgepapp, pappkasser og lignende.
• Skjeggkre kan fordøye stivelse og cellulose i papir, og kan potensielt forårsake alvorlig skade på dokumenter, bøker og bilder.
• Insektene kan bli sju år gamle.
Kilde: Arkivverket

Har etablert mottaksrutiner

Hansen forsikrer om at de tar situasjonen på største alvor. Arkivverket har hatt limfeller siden 2014 og skjeggkreenes foretrukne transportmiddel, pappemballasje og trepaller, blir ikke tatt med inn i magasinene.

– Vi er trygge på at vi så langt ikke har skader på de historiske arkivene våre. Disse oppbevares i magasiner som er optimale for kulturarvsmateriale, og, kan det se ut som, litt mindre optimale for skjeggkre, kommenterer Hansen.

  • Les også: