Vant pris for film om «superlarver»
LUKK
Annonse
Annonse

Hjernekraftprisen 2018:

Vant pris for film om «superlarver»

Av Jørgen Svarstad

Publisert 13. november 2018 kl. 15:00

Onsdag delte Forskerforbundet ut den årlige Hjernekraftprisen til tre forskere. Alle medlemmene av forbundet blir invitert til å sende inn en fortelling om hvorfor forskning og utviklingsarbeid er viktig og hvilken betydning det har for samfunnet.

I år vant to prosjekter som ble belønnet med 100 000 kroner hver.  En video om «superlarver» og et skriftlig bidrag om hvordan treverk kan brukes i ulike konstruksjoner.

Ikram Belghit og Nina S. Liland ved Havforskningsinstituttet laget en minidokumenter om  hvordan man kan bruke larver til å redusere mengden matsøppel.

– Prosjektet er en utrolig historie om hvordan de tenker at vi har en lineær økonomi i vår matkjede, og hvordan vi ender opp med masse matavfall vi ikke vet hva vi skal gjøre med. Spørsmålet er hvordan vi skal få has på det på en god måte, sa juryleder og tidligere forskningsminister Tora Aasland.

Forskerne produserte insektslarver som de brukte i laksefor.

– Ideen er å bruke uutnyttede ressurser som larvene kan spise. Vi brukte for eksempel brunalger. Du kan i fremtiden kanskje også bruke matavfall til å produsere insekter som er rike på protein og fett, som du kan bruke i dyrefôr, og kanskje også menneskefôr, oppsummerer Nina S. Liland til Forskerforum.

Her kan du se filmen deres om «superlarvene».

Bygget bro 

Den andre vinneren er «Framtidens brobyggere» av Petter Bergerud ved Universitetet i Bergen. Det handler om hvordan treverk kan brukes i ulike konstruksjoner.  Bergerud brukte bruke lærdom fra vikingtiden og kombinerte det med ny kunnskap om cellestruktur og andre naturkrefter. Han involverte også ungdomsskoleelever og studenter i prosjektet. Sammen bygget de en 16 meter lang bro.