Spekter vil kaste ut LO og NHO fra Rikslønnsnemnda
LUKK

Spekter vil kaste ut LO og NHO fra Rikslønnsnemnda

Av NTB

Publisert 21. juni 2024 kl. 09:41

At LO og NHO har faste plasser i Rikslønnsnemnda er en utdatert løsning, mener Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

– Selv om LO ikke har stemmerett, kan de sitte og påvirke de nøytrale medlemmene i saker som dreier seg om andre organisasjoners medlemmer. Det er en håpløs ordning fra en annen tid, da LO og NHO var de eneste store sammenslutningene, sier Bratten til Klassekampen.

Unio har reagert på at LO med sine sterke interesser i saken har fast plass i nemnda, som skal avgjøre hvorvidt Unio og Akademikerne får fortsette med egne tariffavtaler. De faste plassene har ikke stemmerett, men får delta i forhandlingene.

– Vi trenger ikke LO og NHO til å passe på oss. Det er flere parter, og vi har samme ansvar for inntektspolitikken. Det er ingen grunn til at Spekter og Unio for eksempel ikke skulle klare dette fint selv, mener Bratten.

Spekter-sjefen sier til avisen at hun ønsker en skikkelig utredning om hvordan Rikslønnsnemnda er satt sammen, men at det må skje utenfor en aktuell konflikt. Denne uken foreslo Frp i Stortinget å endre lønnsnemnda, men fikk kun støtte fra Venstre og Pasientfokus.

– Saken er politisert nok og ble ytterligere politisert av Frp. Jeg skjønner godt at Stortinget landet slik de gjorde, men utspillet til Unio er et innspill fra landets nest største hovedorganisasjon som vi andre bør ta på alvor.

Både LO og NHO har fått forelagt Brattens uttalelser. Begge parter svarer til Klassekampen at de ønsker å beholde dagens modell.

Les også: