Språkrådet bekymret over mye engelsk ved universitetene
LUKK

Språkrådet bekymret over mye engelsk ved universitetene

Av Forskerforum

Publisert 14. august 2017 kl. 14:31

I noen fag ved universiteter og høyskoler er nesten 100 prosent av pensum på engelsk, ifølge Språkrådet. De er bekymret over utviklingen.

Språkrådets gjennomgang omfatter pensumlistene i første semester ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Bergen, melder NTB.

I fag som for eksempel psykologi, biovitenskap, informatikk, geologi og filosofi er nesten 100 prosent av pensum på engelsk. Om man ser bort fra ex.fac.-litteraturen, skjer praktisk talt all lesing av fagstoff på fremmedspråket det første året for disse fagene, ifølge Språkrådet.

Annonse

– Universitets- og høyskolesektoren er et område der statusen til norsk språk er under press, og vi er uroet over den økte bruken av engelsk i denne sektoren, sier seniorrådgiver Ole Våge i Språkrådet til NTB.

Les også: Skrivetips: – Skriv så bestemoren din kan forstå det

– Ikke godt nok forberedt

– Studentene blir ikke godt nok forberedt på et norsk arbeidsliv, som de fleste skal jobbe i. Som fagfolk må de være i stand til å kommunisere presist og effektivt på norsk med kunder, kollegaer, pasienter og politikere, og de må bruke et språk som vi kan bruke i den offentlige debatten, og som alle forstår. For eksempel er store, viktige samfunnsdebatter om genteknologi og klima avhengig av et språk folk flest har tilgang til, fortsetter han.

Norsk studentorganisasjon deler ikke Språkrådets bekymring.

– Verden blir mindre, fremtidige norske arbeidstakere blir en del av et internasjonalt arbeidsmarked. Derfor blir det viktigere at studentene behersker engelsk godt, flerspråklige undervisning er en god arena for studenter til å inkluderes i et, globalt, akademisk fellesskap., sier leder Mats J. Beldo til NTB.

Men ikke alle fag er like dominert av engelsk. I arkeologi og kriminologi ved Universitetet i Oslo er det for eksempel 72 og 50 prosent engelsk. I profesjonsfag som sykepleie, rettsvitenskap og ingeniørfag står norsk fortsatt sterkt.

Les også: