Statssekretær stemplet stipendiat som nazi-sympatisør
LUKK

Statssekretær stemplet stipendiat som nazi-sympatisør

Av Jørgen Svarstad

Publisert 11. april 2017 kl. 12:52

– Jeg stiller spørsmål om UiO skal tilby personer med slike holdninger stipendiater, skrev statssekretær Bjørnar Laabak.

Universitetet i Oslo tilbyr stipendiat til T4-sympatisør», lød tittelen til et blogginnlegg som statssekretær Bjørnar Laabak (Frp) i Kommunal- og regionaldepartementet publiserte 9. april. Det melder NRK. 

T4 er kodebetegnelsen på systematiske avlivninger av mentalt syke og fysisk handikappede som nazistene gjennomførte under 2. verdenskrig.

Annonse

Bakgrunnen var et innlegg nytilsatt filosofi-stipendiat ved Universitetet i Oslo Aksel Braanen Sterri i Minerva og Morgenbladet har åpnet for sortering av fostre med Downs syndom.

Han har uttalt at de som har Downs syndrom aldri vil kunne leve fullverdige liv.

Aksel Braanen Sterri (foto: UiO)

Statssekretær Laabak reagerte sterkt på uttalelsene til Sterri.

«Jeg stiller spørsmål om UiO skal tilby personer med slike holdninger stipendiater,» skrev han i blogginnlegget.

 

 

Statssekretær Bjørnar Laabak

Det fikk mange til å reagere på sosiale medier. Forsker og prosjektleder ved Universitetet i Oslo Ole Martin Moen sier til NRK:

– Det jeg bet meg merke i og ble sjokkert over da jeg leste denne bloggposten var at Laabak ser ut til å mene at det skal ligge et meningsfilter på ansettelser ved universitetene. Det viser en total mangel på forståelse for og ikke minst respekt for akademisk frihet.

Rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen reagerer også skarpt. På sin blogg skriver han:

«Laabak – som alle andre i dette landet – er opplagt i sin fulle rett til å være rykende uenig med Braanen Sterri. Som statssekretær er det like opplagt at han går over streken når han forsøker å instruere et universitet om å la være å ansette personer som han er politisk uenig med. Selve fundamentet i den akademiske friheten er at forskeren står fritt til å velge forskningsobjekt, og at forskere skal ansettes på bakgrunn av kvalifikasjoner.»

Laabak endret etter hvert deler av blogginnlegget til «Kan Sterris uttalelser sammenlignes med T4?». Han fjernet også delen av blogginnlegget som kritiserer UiOs ansettelse av Sterri. Så fjernet han hele innlegget.

– Det var uklokt å trekke inn UiO som en part i denne saken. Det som er mitt anliggende har med dannelse og oppførsel å gjøre i forhold til å krenke mennesker som har Downs syndrom, sier Laabak til NRK.

I debatt i Politisk kvarter får Ole Martin Moen ved UiO direkte spørsmål om de kunne ansatt en nazist.

– Hvis det var en nazist som faktisk viste seg å være faglig veldig sterk, var den faglige sterkeste kandidaten, noe jeg tror en nazist ikke ville vært. Ja, da vil jeg tro det kunne vært mulig, svarer Moen.