Store studentprotester mot Argentinas president
LUKK

Store studentprotester mot Argentinas president

Av NTB/Julia Loge

Publisert 24. april 2024 kl. 09:13

Studenter som er misfornøyde med budsjettkuttene til høyere utdanning i Argentina leder an i den hittil største demonstrasjonen mot president Javier Milei.

Tirsdag var hundretusener ute i gatene i hovedstaden Buenos Aires for å protestere mot regjeringens kutt i midlene til landes statlige universiteter.

Demonstrasjonen er den hittil største mot president Mileis omfattende sparetiltak. Den føyer seg inn i den økende spenningen som følge av de kraftige kuttene, som er innført for å lempe på budsjettunderskuddet. De får også store konsekvenser for argentinerne, ikke minst innen offentlig sektor.

«Forsvar universitetene», «Det er en rett å studere» og «Opp med budsjettene, ned med Mileis plan» var blant parolene i tirsdagens protester – i og utenfor Buenos Aires – som ble støttet av fagforeningene.

– Jeg er her for å forsvare de offentlige universitetene, sier den 82 år gamle arkitekten Pedro Palm. Han studerte selv ved det velrenommerte Universitetet i Buenos Aires, som nylig varslet at de kan bli nødt til å legge ned som følge av budsjettkuttene.

Javier Milei poserte med motorsag da han drev valgkamp, for å symbolisere kuttene han ville gjennomføre i offentlig pengebruk, skriver Reuters. Nå er han president, og Universitetet i Buenos Aires, et av Latin-Amerikas beste, sier budsjettene er kuttet med 25 prosent, som tilsvarer 80 prosent hvis man tar høyde for inflasjonen. Ansatte og studenter protesterer, blant annet med en klokke som viser at budsjettet er brukt opp innen utgangen av mai.

Les også: