Studie: Folk tror pene forskere er mindre kompetente
LUKK

Studie: Folk tror pene forskere er mindre kompetente

Av Jørgen Svarstad

Publisert 26. mai 2017 kl. 02:47

Deltakerne i studien ble vist bilder av over 300 forskere. Så skulle de dømme dem etter utseendet.

Forskere som er heldige med utseendet sitt vurderes som mindre kompetente og troverdige enn andre, ifølge en ny studie. Men pene forskere vekker folks interesse. Folk vil oftere vite mer om forskningen deres enn deres kolleger med et mer gjennomsnittlig utseende.

Det er forskere ved Universitetet i Cambridge og Universitetet i Essex som har publisert studien i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Will Skylark, som ledet arbeidet, sier ifølge Science Daily at man vet fra forskning på politikk at folk kan bli påvirket av politikeres utseende, snarere enn hva de faktisk sier. Dette ønsket de å undersøke om gjaldt for forskere også.

Annonse

3100 deltakere

I det første av en serie med forsøk ble 3100 frivillige vist bilder av mer enn 300 britiske og amerikanske forskere. De ble bedt om å gi dem poeng etter fysisk attraktivitet og hvor intelligente de så ut.

Andre grupper med frivillige ble deretter spurt om hvorvidt de var interessert i å få vite mer om hva hver forsker jobbet med, og om de trodde at forskerne utførte viktig og presis forskning.

Folk var mer interessert i å få vite mer om forskerne som ble vurdert som fysisk attraktive og «kompetente og moralske» enn de andre.

Men når folk skulle ta stilling til forskernes faglige dyktighet, talte det negativt å ha et pent fjes. Jo mer attraktive de var, jo mindre trodde folk at de utførte forskning av høy kvalitet.

Syntes menn var mest interessante 

«Våre resultater viser at vitenskap er en sosial aktivitet der utfallet er avhengig utseende på måter som kan forstyrre folk holdninger og offentlige tiltak i viktige vitenskapelige spørsmål som klimaendringer og bioteknologi», skriver forskerne.

Studien viste også at folk var litt mer interesserte i å få vite mer om forskningen til de eldre forskerne enn de yngre. De de var også mer nysgjerrige på mennene enn på kvinnene. Men det var ingen forskjeller i hvordan de vurderte svarte og hvite forskere.