Taliban har arrestert regimekritisk professor
Annonse

Taliban har arrestert regimekritisk professor

Av NTB-AFP/Julia Loge

Publisert 10. januar 2022

En prominent afghansk universitetsprofessor og regimekritiker ble i helgen arrestert av Taliban i Kabul.

Datteren hans sier søndag at hun frykter for farens sikkerhet.

Professor Faizullah Jalal ble arrestert av Taliban lørdag etter å ha åpent kritisert regimet flere ganger.

Annonse

En talsperson for regjeringen skriver på Twitter at Jalal har kommet med uttalelser i sosiale medier der han har «forsøkt å vende folk mot myndighetene».

«Han er arrestert slik at ikke andre skal komme med lignende meningsløse kommentarer … som skader andres verdighet», la han til.

Bekymret for helsen

Professorens datter, Hasina Jalal, som er stipendiat ved universitetet Georgetown i Washington, hevder på sin side at enkelte av farens uttalelser stammer fra en falsk Twitter-konto.

– Taliban bruker bare disse innleggene som en unnskyldning for å tie en sterk stemme i landet, sier Hasina til AFP. Hun forteller at familien hennes ikke har hatt kontakt med faren, som blir holdt på et ukjent sted.

– Vi er veldig bekymret for hans helse og sikkerhet, la Hasina Jalal til.

Ti afghanske forskere til Sverige

Sida, det svenske bistandsdirektoratet, har bevilget 17 millioner kroner for å tilby ti afghanske forskere gjestestilling ved svenske universiteter i to år, skriver Forskning&Framsteg.

Det er Scholars At Risk som står for ansettelsene. I et normalår får SAR mellom 400 og 500 søknader, men de har fått over 1500 søknader fra Afghanistan siden Taliban overtok i august, og SAR regner halvparten av dem som utsatte forskere. Gjennomsnittsalderen for de afghanske søkerne er 34 år og en firedel er kvinner. Det kan bety at mange av dem er utdannet i perioden uten Talibanstyre.