Tidsskriftet Nature krever 100 000 kr for å publisere med åpen tilgang
LUKK
Annonse
Annonse

Tidsskriftet Nature krever 100 000 kr for å publisere med åpen tilgang

Av Jørgen Svarstad

Publisert 25. november 2020 kl. 11:58

Nå er det klart hvor mye forlagsgiganten Springer Nature vil kreve for at forskere skal publisere med åpen tilgang.

Nature krever 100 000 kr for å publisere med åpen tilgang

Springer Nature, som er en av verdens største vitenskapelige forlag, har presentert sin modell for publisering med åpen tilgang.

Vanligvis er det jo leserne som betaler for å få lese en artikkel. Men nå som Plan S og andre initiativ presser på for at det skal bli gratis å lese, blir dette snudd på hodet. Når lesing blir gratis, må de som publiserer betale istedet.

Og det blir ikke billig. Tidsskriftene til Springer Nature vil kreve opp mot 9 500 euro (litt over 100 000 kroner) i publiseringsavgift, skriver Natures nyhetsmagasin.  

I Norge var det Khrono som først omtalte denne saken.

Dette er langt høyere enn det åpen tilgang-tidsskrifter vanligvis har hatt i publiseringsavgift. Typisk må man betale rundt 20 000 kroner.

Avgiften  som Spinger Nature innfører gjelder Nature og 32 andre tidsskrifter som i dag har de fleste artiklene sine bak betalingsmur.

Må betale for å oppfylle Plan S

Fra nyttår trer som sagt Plan S i kraft. For norske forskere innebærer det at forskning finansiert av Forskningsrådet må publiseres i tidsskrifter med åpen tilgang.

Så hvis du skal publisere i Nature, må publiseringsavgiften på 100 000 kroner betales.

Men når Forskningsrådet gir forskningsstøtte, skal dette også dekke publiseringsutgifter.

Springer Nature skal også teste ut en annen modell for enkelte tidsskrifter som innebærer at publiseringsavgiftene blir halvert.

Da betaler man først rundt 23 000 kroner som skal dekke fagfellevurdering og andre utgifter. Dette betaler man uansett om artikkelen blir publisert eller ikke.

Man får tilbake en mer omfangsrik fagfellevurdering enn vanlig, blant annet med anbefalinger om hvilke Springer Nature-tidsskrifter artikkelen kan passe i.

Les også: