Av Asle Olav Rønning, Kjerstin Gjengedal og NTB
Publisert 11. april 2025 kl. 12:00
University of Florida har brutt et undervisningssamarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) i forbindelse med det vanskelige politiske klimaet i USA. Det planlagte samarbeidet skulle være en del av kjønnsstudier og koble amerikanske og norske studenter sammen i felles refleksjon rundt skeiv teori, skriver Bergens Tidende.
– Vi fikk epost med planene for høsten, og alt virket klart. Men så kom beskjeden om at kurset var trukket, under dekke av at de ikke kunne finne rom. Vi forsøkte å sette kurset opp igjen, som et rent digitalt kurs. Men motforestillingene var så store at vi til slutt måtte gi opp, sier leder Kari Jegerstedt ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning.
Guvernør Ron DeSantis i Florida har lenge inntatt en svært sentral posisjon i «anti woke»-bevegelsen i USA. Kurset var utformet for å være nøytralt ifølge reglene hans administrasjon har innført i delstaten, men under president Donald Trump risikerer nå også universitetet å miste føderal støtte dersom de underviser i tema som føderale myndigheter ikke setter pris på. (NTB 11.04.2025)
Amerikanske kunnskapsarbeidere arrangerte tirsdag en landsdekkende protestaksjon mot Trump-administrasjonens kutt i bevilgninger til helseutdanning og medisinsk forskning gjennom National Institutes of Health (NIH). Organisatorene peker på at finansieringen til NIH gir bedre folkehelse, står for mer enn 400 000 jobber og milliarder i økonomisk aktivitet. Mer enn tretti lokale demonstrasjoner var meldt inn på forhånd. En rekke fagforeninger samt organisasjoner som Stand Up for Science og Debt Collective sto bak aksjonen. Aksjonen kom tre dager etter en prodemokratisk masseprotest lørdag 5. april under slagordet «Hands off!». Flere massedemontrasjoner er planlagt de kommende ukene. (Publisert av Forskerforum 10.04.2025)
American Council of Education har på vegne av en rekke høyere utdannings-organisasjoner sendt et brev til det amerikanske utenriksdepartementet og sikkerhetsdepartementet for å utbe seg en forklaring på de mange tilfellene av at studenter er blitt fratatt visum og mistet oppholdstillatelse uten varsel. De viser til at mer enn 300 studentvisa er blitt trukket tilbake, noen ganger uten at noen grunn er oppgitt. I mange tilfeller har studenter først blitt klar over at visumet er trukket tilbake ved at de har mottatt tekstmeldinger med beskjed om å reise ut av landet. Andre ganger har institusjonene tilfeldig oppdaget endringene ved å sjekke datasystemet som holder oversikt over utvekslingsstudenter. (Publisert av Forskerforum 10.04.2025)
Kinesiske studenter er en viktig inntektskilde for amerikanske universiteter. 1 av 4 utenlandske studenter i USA er fra Kina. Kinesiske myndigheter har imidlertid denne uka advart egne statsborgere mot usikkerhet knyttet til studier i USA, melder Wall Street Journal. Flere kinesiske utenlandsstudenter skal oppleve utrygghet knyttet til oppholdstillatelse. Samtidig kan det også tenkes at Kinas myndigheter ser studentstrømmen som en del av spillet om utenrikshandel og toll. I 2023 utgjorde USAs inntekter knyttet til kinesiske studenter hele 14,3 milliarder dollar (155 milliarder kroner), når studieavgift, bøker og utgifter til opphold regnes med. Kina var lenge viktigste hjemland for utenlandsstudenter i USA, men har nå blitt forbigått av India, ifølge offisielle tall. (Publisert av Forskerforum 10.04.2025)
National Science Foundation (NSF) har kuttet antall stipend som deles ut gjennom det prestisjefylte Graduate Research Fellowship Programme med 50 prosent. Flere medier, blant dem Nature og Science, melder at det i år deles ut 1000 stipender mot normalt 2000. Programmet retter seg mot masterstudenter og doktorgradskandidater. NSF er en av de største institusjonene for offentlig finansiering i USA, og har et budsjett for inneværende år på hele 9 milliarder dollar (99 milliarder kroner). Det kan imidlertid gå mot kutt i kommende år. (Publisert av Forskerforum 09.04.2025)
Trump-administrasjonen stanser utbetaling av nærmere 4 millioner dollar (44 millioner kroner) til finansiering av pågående klimaforskning ved Princeton University. Et av prosjektene dreier seg om modellering av globale klimaendringer. Den oppsiktsvekkende begrunnelsen fra USAs næringsdepartement, US Department of Commerce, er at prosjektet fremmer «overdrevne og usannsynlige klimatrusler», og kan gi klima-angst hos unge. I departementets pressemelding sies det at forskningen bidrar til «a phenomenon known as ‘climate anxiety’, which has increased significantly among America’s youth.» To andre pågående klimarelaterte prosjekter kuttes også. Midlene kommer fra National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA), som er underlagt næringsdepartementet. NOAA driver klimaforskning som er viktig i global målestokk, og blant klimaforskere er det frykt for at denne forskningen vil bli rammet av Trump-administrasjonens klimapolitikk. Ifølge Trumps næringsminister Howard Lutnick er de tre prosjektene ved Princeton ikke lenger i tråd med NOAAs «nåværende programmålsettinger.» Axios og Reuters har rapportert om kuttene. (Publisert av Forskerforum 09.04.2025)
USAs helseminister Robert F. Kennedy jr. sier at å ta MMR-vaksinen er den beste måten å hindre spredning av meslinger på, melder flere medier. Kennedy, som har blitt kritisert for å støtte vaksineskeptiske holdninger, besøkte nylig Gaines County i Texas, der to barn har dødd under et utbrudd av meslinger. Samtidig har nyhetsbyrået AP intervjuet Peter Marks, som ledet vaksinearbeidet i etaten Food and Drug Administration (FDA). Den tidligere helsetoppen sier at han tidligere i år nektet å gi Kennedys team full tilgang til en database om vaksinesikkerhet. Marks, som kort tid etter ble tvunget til å gå av, sier til AP at han fryktet at dataene ville bli manipulert eller slettet. FDA er underlagt Kennedys helse- og omsorgsdepartement. (Publisert av Forskerforum 08.04.2025) I en tidligere versjon sto det at Marks nektet Kennedy og hans team full adgang til databasen om vaksinesikkerhet. Det korrekte skal være at AP skriver at Marks nektet Kennedys team adgang til denne basen. Notisen er endret 10.04.2025.
US Naval Academy, som er krigsskolen for den amerikanske marinen, har fjernet 381 bøker fra biblioteket sitt for å etterfølge krav fra Trump-administrasjonen, skriver flere medier. Biblioteket rommer mer enn 600 000 bøker og 5000 tidsskrifter. New York Times skriver at bøkene som nå er fjernet spenner over et bredt spekter av temaer – som etnisitet, kvinner under Holocaust, kjønnsidentitet, rasisme og studier av Ku Klux Klan. En av bøkene som er fjernet er den kjente poeten og borgerrettighetsaktivisten Maya Angelous selvbiografiske «I Know Why the Cage Bird Sings», som i sin tid lå to år på New York Times liste over bestselgere. (Publisert av Forskerforum 08.04.2025)