UiO-styret avviste boikottforslag
LUKK

UiO-styret avviste boikottforslag

Av NTB

Publisert 15. mai 2024 kl. 09:05

Til tross for kraftig motstand fra studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO) avviste UiO-styret forslaget om akademisk boikott av Israel.

Det ble klart under tirsdagens møte i UiOs universitetsstyre, skriver Universitas.

Rektor og styreleder Svein Stølen sier i en pressemelding at han er glad for at styret falt ned på denne beslutningen.

– Som institusjon er det vår oppgave – også styrets – å verne om den enkelte vitenskapelig ansattes akademiske frihet. Vi har et stort ansvar som arbeidsgiver og lærested for alle ansatte og studenter. Alle må ivaretas og sikres et trygt og godt arbeids-, lærings- og forskningsmiljø, sier Stølen.

UiO har per i dag ingen overordnede institusjonelle avtaler med israelske universiteter.

Universitetet skriver at noen av styremedlemmene ønsket et tillegg i vedtaket om at UiO heller ikke skal ha slike samarbeid med israelske universiteter så lenge situasjonen på Gazastripen er så prekær som i dag, men dette fikk ikke flertall.

Ifølge Universitas støttet fem forslaget om akademisk boikott, mens seks stemte mot.

Onsdag er det varslet demonstrasjoner ved NTNU i Trondheim både før og etter styremøte ved universitetet.

Studentene krever blant annet at NTNU fryser sitt samarbeid med Kongsberg-gruppen og at NTNU ikke skal inngå akademisk samarbeid med israelske institusjoner, skriver Universitetsavisa.

Ifølge NRK har NTNUs konstituerte rektor Tor Grande lovet demonstrantene at kravene vil bli diskutert under onsdagens møte, og at det vil være opp til styret hva det vil gjøre.

  • Les mer: