Universitetsmuseet i Bergen blir stengt på ubestemt tid
LUKK
Annonse
Annonse

Universitetsmuseet i Bergen blir stengt på ubestemt tid

Av Forskerforum

Publisert 13. oktober 2014

Regjeringen bevilger ikke penger til videre oppussing av De naturhistoriske samlinger ved Universitetet i Bergen.

universitetsmuseet-i-bergen-blir-stengt-p--ubestemt-tid


– Det er dårlig økonomi å etterlate dette prosjektet halvfinansiert, sier rektor Dag Rune Olsen.

Fakta
  • Avsetning innebærer å sette av midler til dekning av en sikker fremtidig utgift som ennå ikke er nøyaktig bestemt i beløp. Uttrykket avsetning brukes også om overføring av overskuddsmidler til varig økning av egenkapitalen.
  • Kassekreditt gir kunden rett til å låne inntil et fastsatt beløp etter behov. Kassekreditt innvilges for bestemt tid.

Kilde: Store norske leksikon

– Vi er svært skuffet over at museet vil være stengt og utilgjengelig for den oppvoksende generasjon i flere år fremover. Det er dårlig økonomi å etterlate dette prosjektet halvfinansiert. Det betyr at vi nå må stoppe opp midt i rehabiliteringen uten å vite når vi kan starte opp igjen, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, i en pressemelding.

Stengt for publikum

Annonse

Universitetsmuseet får ikke midler til å rehabilitere De naturhistoriske samlinger. Dette betyr at store deler av det planlagte arbeidet med universitetsmuseet stopper opp.

Fra før er sydfløyen av bygget under rehabilitering. Denne delen er alt fullfinansiert. Det er neste fase i prosjektet som blir rammet. Det gjelder rehabiliteringen av midtbygningen og nordfløyen, som skal romme utstillinger og rom tilrettelagt for skoleelever, publikum og museumsdrift.

Samlingene er nå stengt for publikum og er i ferd med å flyttes og klargjøres for oppbevaring i magasiner.

– Savner museet

Ifølge UiB vil stengingen av museet bli forlenget på ubestemt tid. Dette betyr at Bergen ikke har et naturhistorisk museum, et brudd i en kontinuerlig historie siden 1867.

Museumsdirektør Henrik von Achen er også skuffet, særlig på vegne av publikum.

– De naturhistoriske samlinger har vært stengt i et år nå og vil være stengt i flere år framover. Mange savner museet og vi får nok noen barn i den mest kunnskapshungrige alderen som ikke får oppleve «Dyremuseet» slik mange andre har gjort, sier museumsdirektøren.

Årlig besøker rundt 12 000 skolebarn museet.

Sløsing

Rektor Dag Rune Olsen mener også det er uøkonomisk ikke å gi kontinuitet i oppussingsarbeidet. Når Statsbygg blir ferdig med Sydfløyen høsten 2015, vil de bli nødt til å pakke ned i påvente av ny oppstart.

– Det er dårlig økonomi å etterlate dette prosjektet halvfinansiert. Dette betyr at vi må rigge ned arbeidet, og eventuelt bygge det opp igjen senere, sier rektor.