VG: Spionsiktet UiT-gjest innrømmer at han er fra Russland
LUKK

VG: Spionsiktet UiT-gjest innrømmer at han er fra Russland

Av NTB

Publisert 13. desember 2023 kl. 15:50

Den spionsiktede tidligere gjesteforskeren ved Universitetet i Tromsø innrømmer at han egentlig er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (45) fra Russland.

Den spionsiktede tidligere gjesteforskeren ved Universitetet i Tromsø innrømmer at han egentlig er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (45) fra Russland.

– Han erkjenner navnet sitt. Men det hadde vi relativt gode beviser for uansett, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til VG.

Mikusjin har tidligere presentert seg som José Assis Giamarria fra Brasil. Han knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

I etterkant av «navnebyttet» har Mikusjin fått konsulær bistand fra den russiske ambassaden, opplyser PST. Hafsmoe sier den russiske ambassaden har vært i kontakt med Mikusjin to ganger etter at han bekreftet sin identitet.

Ambassaden avviser

Den russiske ambassaden avviser dette overfor VG.

– Den konsulære avdelingen ved ambassaden har ingen opplysninger om at José Assis Giammaria tilhører det russiske statsborgerskapet. I denne sammenheng ytes det ingen konsulær bistand, hevder de.

Russerens forsvarer, advokat Marijana Lozic, sier hun har orientert sin klient fortløpende om PSTs etterforskning.

– Ved denne erkjennelsen er håpet at man kan få fortgang i den, sier hun.

Gjesteforsker i Tromsø

Det var 24. oktober i fjor at politiet gikk til pågripelse av mannen. Han hevdet selv at han het José Assis Giammaria, var brasiliansk statsborger og 37 år gammel.

Politiet mente imidlertid at mannen het Mikusjin, var russisk statsborger og 44 år gammel.

Han arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje av PST. Mannen kom til Norge på et forskeroppdrag ved Universitetet i Tromsø høsten 2021. Der forsket han blant annet på nordområdene og hybride trusler.

Han er siktet for grov etterretningsvirksomhet. PST mente han representerte en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

Russeren har sittet i varetekt siden pågripelsen. Politiet ønsket først å utvise mannen, men bestemte seg heller for å sikte ham for konkrete lovbrudd.

  • Les også: