Vikingtiden samles på Bygdøy
LUKK
Annonse
Annonse

Vikingtiden samles på Bygdøy

Av Forskerforum

Publisert 14. juni 2013 kl. 08:31

Kristin Halvorsen har bestemt seg: Vikingskipshuset skal utvides med vikingskatter fra Kulturhistorisk museum.

vikingtiden-samles-p--bygd-y


– Disse gjenstandene bør ikke flyttes en centimeter mer enn de må, sier Kristin Halvorsen.

Fakta
<

– Vårt mål er at alt som har med vikingtiden å gjøre skal vises frem å Bygdøy. Der har vi helt unike skatter verdenssammenheng, men vi har flere ting som vi i dag ikke har mulighet til å vise frem. Resten av Kulturhistorisk museum blir på Tullinløkka, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til NRK.

Mulig samarbeid med Folkemuseet

For et år siden konkluderte en internasjonal ekspertgruppe med at vikingskipene ikke bør flyttes fra Bygdøy til Bjørvika, slik Universitetet i Oslo ønsket. Nå viser en undersøkelse at vikingskipene tåler forsiktige bygningsarbeider på tomten der de ligger, i Vikingskipshuset på Bygdøy, melder NRK.

Det foreligger planer for hvordan det nye vikingsenteret skal se ut, og kunnskapsministeren antyder et samarbeid med Norsk Folkemuseum, som ligger like i nærheten, og kanskje en arkitektkonkurranse.

– Dette skal vi klare

– Alt dette må vi gjøre uhyre forsiktig, men vi trenger bedre lokaler å vise frem både vikingskipene og de andre funnene og skattene vi har fra den tiden. Det må vi gjøre så skånsomt som mulig. Disse gjenstandene bør ikke flyttes en centimeter mer enn de må, sier Halvorsen.

Statsbygg får oppdraget med utbyggingen, men det er foreløpig ikke satt noen prislapp på prosjektet.

– Det er klart at vi slåss mot klokken, men det jobbes på spreng for å redde kulturskattene. Dette skal vi klare, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.