Slakter navnet OsloMet: – Det er et universitet, ikke en kafé
LUKK

Slakter navnet OsloMet: – Det er et universitet, ikke en kafé

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. desember 2017 kl. 00:02

Navneforslaget til det nye universitetet i Oslo får hard medfart. – Det får være grenser for å være fiffig, sier Finn-Erik Vinje.

–   Det synes jeg var ytterst dårlig. De burde funnet på noe bedre, sier professor emeritus i nordisk Finn-Erik Vinje.

Høgskolen i Oslo og Akershus ligger an til å bli universitet. I dag skal høyskolens styre etter planen avgjøre det nye navnet. Rektor Curt Rice har bare kommet med ett navneforslag til styret. Det er «OsloMet – Storbyuniversitetet» på bokmål og nynorsk. På engelsk blir det «OsloMet – Oslo Metropolitan University».

Tanken er blant annet at Oslo og Akershus er en storbyregion. Ofte brukes «metropolitan» i navnet til nye universiteter i byer der det allerede finnes et universitetet, har Rice argumentert. Dessuten vil han unngå navneforvirring med Universitetet i Oslo.

Men forslaget møter hard kritikk. Språknestor Finn-Erik Vinje er ikke imponert.
–  Det synes jeg virker veldig kunstig og forseggjort. Det virker merkelig. Det får være grenser for å være fiffig. Jeg vet ikke hva man skal oppnå med det navnet, sier han.

Han fortsetter:

–  «Met» er ganske ubegripelig for alminnelige mennesker. Det bryter med enhver praksis når det gjelder universitets- og høyskolenavn. Nei, det synes jeg var ytterst dårlig. De burde funnet på noe bedre.

Aker eller Nova? 
Ifølge nettavisen Khrono har høyskolen brukt 800 000 konsulentkroner på å finne ut hva den skal hete om den blir universitet. De to andre navnene som sto igjen i finaleheatet var «Aker universitet» og «Universitetet Nova». Vinje er ikke den eneste som reagerer på navnet «OsloMet». Flere ansatte har protestert. Mållaget kaller det for «jåleri» og Språkrådet mener det er dårlig navn, skriver Khrono. Dessuten er Meteorologisk institutt er redd for navneblanding med OsloMet. Styret, som skal avgjøre saken, er også lunkne, ifølge nettavisen. Men det er likevel dette navnet styret på et tidligere styremøte bestemte seg for å gå videre med.

Forfatter og språkforsker Helene Uri er heller ikke begeistret.
–  Jeg er veldig glad i Curt Rice, men her synes jeg han bommer litt, sier hun.
–  Jeg synes det blir litt fjongt på feil måte. Det gir en følelse av at man prøver å pynte seg med ord og fremmede ord. Man prøver å være litt eksotisk. Det trenger vi ikke. Vi er ikke så små og stakkarslige. Jeg synes man burde funnet noe helnorsk. Det burde ikke være så vanskelig.

Trond Blindheim: –  Diskotek
Rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania synes heller ikke noe om navnet.
–  Med det samme jeg hørte det, tenkte jeg at det er litt pompøst, sier han.
–  Det er sikkert en grunn til at de velger det, men for meg er «metropolitan» diskotek. Da jeg var yngre, var jeg på språkreise i Brighton. Da dro vi på et diskotek som het «Metropolitan». Det er et damemagasin som heter «Metropolitan», med masse reklame for sminke og klær. I USA ville det vært helt riktig, men i Norge får man andre assosiasjoner, sier han.

Les også: – Hvorfor skal vi bli universitet? 

Et annet navneforslag har vært «Profesjonsuniversitetet i Oslo». Blindheim synes høyskolen skulle holdt fast ved det. Han viser til at de har profesjonsutdanninger som fysioterapi, journalistikk og sykepleie.
–  Selv om de har fått mange studier som ikke er profesjonsrettede, er det det de er kjent for. Alle lærebøker sier at man skal holde på det folk kjenner til, det som gir positive assosiasjoner. «Stick to the concept». Et profesjonsuniversitet gir absolutt positive assosiasjoner. Det er et yrke eller en bransje man går inn i når man velger den utdanningen, sier han.

–  Tullete
Helene Uri har mer sansen for «Aker» og latinske «Nova».
–  Med forbehold om at det allerede er et forskningsinstitutt som heter Nova, er det mer tradisjonsrikt og akademisk, i stedet for at man prøver seg med noe engelskaktig. Og jeg synes det er litt tullete å sette en stor «m» i ordet. Det er et universitet, ikke en kafé.

Les også: