Har startet avskjedssak mot Nils Rune Langeland
LUKK
Annonse
Annonse

Har startet avskjedssak mot Nils Rune Langeland

Av Jørgen Svarstad

Publisert 20. november 2017 kl. 09:33

Langeland svarer med å varsle rettssak.

Nils Rune Langeland-saken var mye i mediene i sommer, der det kom fram at historieprofessoren ved Universitetet i Stavanger (UiS) hadde sendt flere grove seksuelle meldinger flere kvinner. Flere hadde tatt skjermdumper av meldingene og lagt dem ut i sosiale medier.

Nils Rune Langeland. Foto: UiS

 

Langeland beklaget offentlig og understreket at ingen av meldingene var sendt til egne studenter.

Universitetet i Stavanger tok Langeland ut av undervisning. Men nå melder nettavisen Khrono at UiS har forberedt en avskjedssak mot Langeland. Saken skal behandles i styrets ansettelsesutvalg, fredag 24. november.

Khrono skriver at er gjort kjent med at Langelandsaken også dreier seg om interne forhold. Ansatte ved universitetet forteller nettavisen at kvinnelige kolleger også skal ha blitt seksuelt trakassert av Langeland både skriftlig, muntlig og fysisk.

Universitetet i Stavanger bekrefter avskjedssaken på sine nettsider, og skriver at arbeidsgiver ikke har ytterligere kommentarer.

Langelands advokat, Kjell Brygfjeld, sier imidlertid til VG avskjedigelsessaken ikke har noe å gjøre med med sommerens medieomtale om grove meldinger og påstått seksuell trakassering.

Khrono skriver at avskjedssaken også handler om flere tilfeller av utilbørlig opptreden og trakassering på seminarer, reiser og møter der også inntak av alkohol skal ha spilt en rolle.

Noen av episodene det er snakk om skal blant annet ha funnet sted på et internseminar i Krakow i regi av universitetet i april i år, og hendelser i regi av Forskningsrådet på et historieseminar i Berlin i desember i fjor, skriver Khrono.

Ifølge Khrono skal Langeland, som har vært ansatt ved UiS siden 2008, ha fått minst tre muntlige og tre skriftlige advarsler fra sin arbeidsgiver siden 2010. I løpet av den perioden var han også midlertidig ansatt i en toårig prosjektstilling ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her måtte han slutte før engasjementet gikk ut, blant annet på grunn av konflikt og uoverensstemmelser med professor Rune Slagstad.

Nils Rune Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld at det er snakk om en avskjedssak mot Langeland.

«Du kan sitere meg på at det er en avskjedssak, at det etter min mening åpenbart ikke er grunnlag for avskjed og at en eventuell avskjed vil bli påklaget og tatt til retten», skriver Kjell M. Brygfjled i en tekstmelding til Khrono.

Til Aftenposten sier advokaten reagerer advokaten sterkt på lekkasjene:

– Dette er en pågående personalsak. Jeg kan bekrefte at dette også er en sak om avskjedigelse, men jeg er sjokkert over at Khrono gjør mer enn å registrere dette, sier Brygfjeld til Aftenposten.

– Vil dere bestride en eventuell oppsigelse?

– Selvsagt. Etter vår mening er det ikke grunnlag for avskjedigelse, og jeg vil alt nå varsle at vi vil ta rettslige skritt, sier advokat Brygfjeld.

– Nesten som å invitere til misbruk

Leder Jørgen Hedin Sjøberg ved Studentorganisasjonen ved UiS er forsiktig med å kommentere saken overfor Forskerforum.

– Vi er opptatt av å løfte opp problematikken med som er kommet med denne saken. Og det er ikke sånn at all seksuell trakassering forsvinner ut av akademia selv om Nils Rune Langeland blir avskjediget, sier han.

Sjøberg sier han er fornøyd med at Universitets og høyskolerådet har nedsatt en komité mot seksuell trakassering. Han viser også til at en prosent av studentene i en fersk undersøkelse sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering fra ansatte, åtte prosent fra medstudenter, ifølge ny rapport fra Universitetet i Agder.

Om meldingene Langeland sendte, sier Brygfjeld:

– Det er jo ikke akseptabelt i det hele tatt.

Han minner om at det er et ujevnt maktforhold mellom studenter og ansatte i akademia.

– Det er ikke noe lovverk for å regulere den ujevnheten, det må på plass. En så ujevn maktbalanse er nesten som å invitere til misbruk. Og så er det ikke sånn at alle gjør det, men noen gjør det. Denne saken er et eksempel på hvordan man ikke skal oppføre seg, sier Sjøberg.

Les også: