Ansatte ved Nasjonalmuseet krever Israel-boikott
LUKK

Ansatte ved Nasjonalmuseet krever Israel-boikott

Av NTB

Publisert 23. april 2024 kl. 11:58

70 av Nasjonalmuseets ansatte har skrevet under på et opprop om å vise solidaritet med Gaza, blant annet ved å fremme palestinsk kunst.

– Vi er bekymret for museets overlevelsesevne i framtiden dersom det ikke tar et tydeligere samfunnsansvar. Museets ledelse kan ikke velge seg en del av visjonen og forkaste resten, sier en talsperson for de ansatte som stiller seg bak oppropet, til NRK.

Personen har skrevet under på oppropet med fullt navn, men ønsker å være anonym i pressen.

De 70 ansatte som har signert, krever blant annet at Nasjonalmuseet skal løfte fram den palestinske kunsten som er en del av museets samling. Men først og fremst krever de at museet slutter seg til oppropet om permanent våpenhvile på Gazastripen.

– Å ikke si noe om det som skjer i Gaza i dag, er å forholde seg stilltiende til et folkemord og ødeleggelsen av en del av vår felles kulturarv, skriver de ansatte i oppropet.

De ber også om at museet, som er Nordens største kunstmuseum, boikotter kunstfaglige og økonomiske forbindelser til israelske institusjoner.

Museumsdirektør Ingrid Røynesdal forteller til NRK at ledelsen jevnlig diskuterer hvordan Nasjonalmuseet skal forholde seg til denne og andre konflikter.

– Styrets og ledelsens hovedlinje som nasjonalmuseum er ikke å ta stilling til geopolitiske konflikter. Nasjonalmuseets visjon er å gjøre kunsten tilgjengelig for alle og enhver enkelt, sier Røynesdal.

  • Les også: