Asheim svarer på korona-kritikken: – Vi ga informasjon så tidlig som mulig
Annonse
Annonse

Asheim svarer på korona-kritikken: – Vi ga informasjon så tidlig som mulig

Av Jørgen Svarstad

Publisert 4. januar 2021

Helgen før semesterstart avlyste regjeringen all fysisk undervisning. Det var ikke mulig å komme med dette tidligere, sier statsråd Henrik Asheim.

Kritikken har haglet mot regjeringen etter at de rett før midnatt lørdag kunngjorde at det ikke blir undervisning på campus for studenter før 18.januar.

De ba derfor studenter vente med å reise tilbake fra juleferie.

Annonse

Mange studenter hadde planlagt å reise til studiestedet dagen etter, og kjøpt tog- eller flybilletter.

Mange, blant annet Norsk studentorganisasjon, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og flere universitetsrektorer,  mente det er alt for sent å komme med dette nå.

Men forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier at de ikke hadde mulighet til å være tidligere ute.

I et skriftlig svar til Forskerforum gjør han rede for kronologien:

  • Mandag 28 desember fikk regjeringen beskjed fra Folkehelseinstituttet om at de ikke ville anbefale nye tiltak på daværende tidspunkt, men vente til å starten av januar.
  • Klokken 16 lørdag 2. januar fikk regjeringen de nye anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, der de blant annet frarådet undervisning på campus.
  • Og samme kveld ga de altså informasjon til studenter og ansatte ved utdanningsinstitusjonene om de nye tiltakene

–  Dette var altså nærmere et døgn før elever, lærere og resten av befolkningen fikk beskjed. Vi hadde to muligheter, ta det ut lørdag kveld eller vente til søndag kveld, da valgte vi å gi informasjon så tidlig som mulig, sier Asheim.

Han sier at han har forståelse for at studenter, ansatte og alle andre gjerne skulle hatt informasjon tidligere.

Kunne ikke sagt før jul

–  Men vi kan ikke iverksette inngripende tiltak for tidspunkt langt frem i tid. Det betyr at vi for eksempel ikke kunne sagt før jul at ingen studenter og elever fikk møte på lærestedet sitt flere uker frem i tid.

Han presiserer hva tiltaket går ut på:

–  Selve tiltaket er en sterk anbefaling om at all undervisning og alle arrangementer ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digital frem til 18.januar. Som en konsekvens av dette kan de som har anledning eller ønsker, bli igjen der de har feiret jul og nyttår fordi de uansett ikke vil kunne møte fysisk på lærestedet sitt. Men det er ikke forbud mot å reise til å studiestedet sitt, sier Asheim.

Les også: