Publisert 4. januar 2021 kl. 10:55
Rett før midnatt lørdag 2. januar kunngjorde regjeringen at det ikke blir undervisning på campus for studenter før 18.januar.
De ber derfor studenter vente med å reise tilbake fra juleferie.
At denne beskjeden kommer helgen før semesterstart, skaper reaksjoner. Mange studenter hadde planlagt å reise til studiestedet dagen etter, og kjøpt tog- eller flybilletter.
Leder for Norsk studentorganisasjon Andreas Trohjell er kritisk.
– Det handler om tydeligheten i budskapet, som jeg opplever som mangelfull. Og tidspunktet, at dette kommer en sen lørdag kveld. Dette skaper usikkerhet og uforutsigbarhet for studenter, for eksempel for studenter som hadde billetter til nattoget på søndag, sier han til Forskerforum.
At det er en anbefaling, men ikke et forbud mot å reise til studiestedet, mener studentlederen skaper usikkerhet.
– Hvis dette er et så viktig tiltak for å stoppe smitte i Norge, må man også kommunisere tydelig at det er nettopp det. At det er ikke er et påbud, men en anbefaling, skaper usikkerhet, mener han.
Selv om regjeringens tiltak henger sammen med utviklingen i smittetallene, mener Trohjell de kunne vært på ballen tidligere.
– For meg høres det ut som dette var en forventet situasjon. De kunne snakket med institusjonene og sektoren om dette før jul, sier han.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier imidlertid at det ikke var mulig å gi denne informasjonen tidligere.
Han viser til at Folkehelseintsiuttet ventet til 2. januar med å anbefale nye tiltak, og at regjeringen samme kveld kom med forbudet mot fysisk undervisning.
Les hele svaret her: Kan ikke iverksette inngripende tiltak for tidspunkt langt frem i tid
Nina Sandberg, som er Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning på Stortinget, går også hardt ut mot regjeringen.
Hun minner om at når regjeringen åpnet for hjemreiser til jul, var det med visshet om at returen ville bety stor smitterisiko.
– Vi er ikke i en tidlig fase i pandemien lengre, og venter mer av statsråden. Regjeringen burde allerede fra start forberedt studenter og læresteder på at januar kunne bety digital undervisning og anbefaling om ikke å returnere, sier hun i en skriftlig uttalelse.
Og fortsetter:
– Nå er mange studenter hjemme uten nødvendig studiemateriell, og mange må kjøpe ny billett. Arbeiderpartiet har etterlyst større forutsigbarhet og økonomisk trygging for studentene. Vi forstår også at rektorene reagerer på å måtte hoppe på helt unødvendig kort varsel.
Hun mener regjeringen viser manglende forståelse for studentenes situasjon.
– Regjeringens manglende forståelse for studentenes situasjon går ut over studentenes økonomi og studiesituasjon. Pandemien kan ikke møtes av en regjering som dikterer alene, men i dialog med, og med forutsigbarhet for universitets- og høgskolesektoren, avslutter Sandberg.
Også Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen mener regjeringen burde vært tidligere ute med å be studentene vente med å dra tilbake til studiestedet.
– Frp reagerer på at regjeringen gir så hensynsløst kort varsel til studenter, sier Bruun-Gundersen til NTB søndag.
– I kveld er mange av dem på vei til studiestedet, og igjen er det studentene som må ta støyten for at tiltak iverksettes i siste liten. Regjeringen burde gitt denne beskjeden tidligere, slik at både studenter og foreldre fikk muligheten til å planlegge, sier hun.
Flere ledere på universiteter og høyskoler reagerer også.
Jon Magnussen, som er prodekan for utdanning ved NTNU, skriver i en Twitter-melding:
«Ingen stor tilhenger av etterpåklokskap, men dette burde faktisk vært mulig å forutse og varsle tidligere enn kl 2300 kvelden før titusener av studenter hadde planlagt retur til studiested.»
Til Khrono sier rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø at hun synes informasjonen som regjeringen gikk ut med var «veldig spesiell».
– Det er sterkt kritikkverdig, og jeg likte det ikke. Vi forventer mer enn dette. Så langt ut i pandemien forventer vi litt mer av regjeringen enn det vi gjorde i mars i fjor, sier Husebekk til Khrono søndag.
Rektor ved Høgskolen i Østfold Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er heller ikke imponert.
– Jeg må si at jeg er veldig overrasket. Vi måtte kaste oss rundt sent lørdag kveld, med telefonmøte. Kommunikasjonsfolkene hos oss satt til kl 02-03 for å få ut informasjon til studentene i løpet av natta, sier Jelsness-Jørgensen til Khrono søndag, dagen før semesterstart.
Men rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo avdramatiserer det hele. I et innlegg på Facebook skriver han:
«Vi må ikke overdramatisere regjeringens vedtak – om det enn kunne vært kommunisert bedre. I praksis er det første uken med undervisning som blir digital i stedet for fysisk, men campus blir ikke stengt ned. Nye studenter vil tas imot i morgen som planlagt. De er jo allerede fysisk i byen. Og så skal vi jobbe stødig videre og gjennom det bidra til at studentene ivaretas godt når ulike beslutninger skal tas og når ulike hensyn og behov skal og må balanseres.»
Les også: