Boikotter ugandisk universitet
LUKK

Boikotter ugandisk universitet

Av siri.lindstad@forskerforum.no

Publisert 3. mars 2014 kl. 08:29

Blekinge tekniska högskole i Sverige stopper samarbeidet med Makerere universitet i Uganda etter at landet fikk en anti-homolov. Universitetet i Bergen vil derimot fortsette samarbeidet.

Fakta
<

– Jeg følger mitt moralske kompass. Vi ønsker å innta et tydelig standpunkt i denne saken. Derfor har vi bestemt oss for å avbryte forhandlingene om en ny samarbeidsavtale med Makerere universitet i Kampala, sier Anders Hederstierna, rektor på Blekinge tekniska högskola (BTH).

Livstid for homoseksualitet

Mandag 24. februar undertegnet Ugandas president Yoweri Museveni en ny lov som i verste fall medfører fengsel på livstid for homoseksualitet. Loven har skapt sterke reaksjoner internasjonalt, men nå går diskusjonen i Sverige om akademisk boikott av ugandiske universiteter er veien å gå.

– Vi hadde innledet forhandlinger om og skrevet en intensjonsavtale om å delta i en femårig forskerutdannelse og forskning ved Makerere universitet, ved hjelp av svenske bistandsmidler. Nå har vi imidlertid lagt disse planene på is. Makere universitet er statlig finansiert og må ses på som statens forlengede arm i denne saken, sier Hederstierna.

BTH skal nå se over avtaler de har med også andre institusjoner i andre land.

– Universiteter og høyskoler har selvfølgelig et samfunnsansvar der de må ta stilling i moralske spørsmål knyttet til menneskerettigheter.

 Nei til akademisk boikott

BTH er imidlertid foreløpig alene om å boikotte Makerere universitet, Øst-Afrikas kanskje mest anerkjente utdannings- og forskningsinstitusjon.

– Så lenge universitetet selv ikke diskriminerer, synes jeg man skal samarbeide. Det er regjeringenes oppgave å markere motstand mot lover som dette, sier Stefan Swartling Peterson, professor i global helse ved Uppsala universitet, i et intervju med Blekinge läns tidning.

Universitetet i Bergen (UiB) har lenge jobbet sammen med Makerere universitet, blant annet med omfattende studentutveksling og forskningssamarbeid.

– For oss er en slik akademisk boikott helt uaktuell, sier Dag Rune Olsen, rektor ved UiB.

– Vi tror at kunnskaps- og kompetanseoppbygging, som vi har drevet med ved Makerere i mange år, er det aller viktigste for å sikre menneskerettigheter. Det er mye vanskeligere å kue et folk som er opplyst.

Olsen ønsker ikke å tvinge ledelsen ved Makerere universitet til å ta stilling i spørsmålet om kriminalisering av homoseksualitet.

– Det tror jeg ville være å sette ledelsen i en situasjon som er helt umulig for dem. I våre samarbeidsavtaler generelt legger vi til grunn at universitetene og høyskolene kan ha høy integritet og moralsk standard uten at landets lover nødvendigvis er helt i tråd hva vi her hjemme på berget mener er riktig.